Newsflash
Știri

Inovații tehnologice în profilaxia infarctului miocardic

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 12 2018
Inovații tehnologice  în profilaxia infarctului miocardic
    Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Anglia, în colaborare cu instituții din Germania și SUA, au inventat o nouă metodă imagistică bazată pe scanarea CT care poate preciza riscul de a dezvolta un eveniment acut miocardic cu câțiva ani înainte de apariția acestuia. Tehnologia inovatoare utilizează diferiți algoritmi pentru a examina țesutul adipos din jurul arterelor coronare. Țesutul adipos se alterează când artera este inflamată, oferind un sistem de avertizare util în aproximativ 30% din cazurile de infarct miocardic. Prof. dr. Charalambos Antoniades de la Universitatea Oxford a explicat că, dacă se reușește identificarea inflamației în arterele inimii, atunci se poate preciza care dintre artere pot cauza infarcte miocardice, iar noile tehnologii disponibile oferă aceste predicții prin simpla analiză CT. Majoritatea infarctelor miocardice sunt cauzate de ateroscleroză, placa constituită blocând fluxul sangvin și conducând la ischemie miocardică. În acest moment, examinarea CT poate identifica momentul în care placa aterosclerotică devine stenozantă. Profesorul Antoniades precizează că în viitor, utilizând noua tehnologie, medicii vor putea avertiza pacienții de riscul cardiovascular în următorii cinci ani, putându-se institui profilaxia adecvată fiecărei situații. Studiul a fost publicat, la finalul lunii august, în revista medicală britanică The Lancet.

    Comitetul EMA (European Medicines Agency) emite noi restricții asupra antibioticelor de tip fluorochinolone, chinolone. Reacțiile adverse raportate la nivelul sistemului muscular și al celui osteo-articular au fost descrise ca având potențial dizabilitant pe termen lung. PRAC (The Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) a menționat că aceste antibiotice ar trebui utilizate numai pentru tratarea infecțiilor în care acestea sunt absolut necesare și în cazul în care nu pot fi utilizate terapii alternative. PRAC recomandă ca unele medicamente, inclusiv chinolonele, să fie eliminate de pe piață. FDA (The U.S. Food and Drug Administration) a avertizat asupra efectelor secundare semnificative ale fluorochinolonelor încă din luna iulie, precizând alterarea profilului glicemic și daune asupra sănătății mintale ca efecte adverse. Recomandările PRAC vor fi evaluate de comitetul CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) al EMA pentru obținerea aprobărilor finale.

    Trei voluntari de la Crucea Roșie din Congo care ofereau ajutor pentru înhumarea victimelor virusului Ebola din estul țării au fost răniți într-un atac organizat de localnici. În urma evenimentului, Comitetul internațional al Crucii Roșii a suspendat înmormântările în zona respectivă. Atacul asupra ambulanței care transporta cadavre la cimitirul local din provincia Kivu este ultima tentativă de a înfrâna eforturile de control al epidemiei actuale, care a produs 106 decese din luna iulie până în prezent. Organizația mondială a sănătății (OMS) a modificat evaluarea inițială a situației, specificând că regiunea este la risc epidemiologic „foarte înalt”, după confirmarea unui caz de Ebola la granița cu Uganda. Rezistența comunității din Republica Democrată Congo a reprezentat una din principalele probleme întâmpinate de personalul medical, împreună cu atacurile armate ale grupărilor organizate. Înhumarea în condiții de siguranță a victimelor virusului Ebola este esențială pentru controlul bolii, care provoacă febră, vărsături și diaree și se transmite prin
contact direct.

    Zece persoane infectate cu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) au decedat în Arabia Saudită, începând cu luna iunie, într-o serie de infecții cauzate de boala virală, anunță OMS. Ultimele cazuri înregistrate și confirmate prin investigații de laborator ajung să însumeze un total de aproximativ 2.254 de cazuri MERS și 800 de decese, precizează Organizația Națiunilor Unite. MERS a fost identificat pentru prima oară la oameni, în Arabia Saudită, în 2012, și s-a răspândit de atunci în întreaga lume. Majoritatea cazurilor (aproximativ 1.800) se regăsesc însă în Arabia Saudită. Virusul MERS poate cauza afecțiuni respiratorii severe și ucide unul din trei indivizi infectați. Se presupune că este transmis prin intermediul cămilelor și face parte din aceeași familie ca și coronavirusul care a cauzat epidemia severă de SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) în China, în 2003. Majoritatea infecțiilor transmise interuman au apărut în unitățile sanitare, iar OMS a avertizat personalul medical să ia măsuri adecvate de precauție pentru a preveni răspândirea virusului.

    O văduvă din Maroc și-a transformat căminul din Rabat într-un adăpost pentru pacienții bolnavi de cancer, după ce a constatat că foarte mulți dintre aceștia nu își permiteau să locuiască în oraș pentru a primi tratamentul specific. Khadija Ayad al-Qorti a fondat Asociația Jannat în 2009, la câteva luni după ce soțul său a decedat din cauza cancerului. Asociația oferă cazare gratuită pentru pacienți și familiile acestora, transport gratuit la centrul de oncologie din Rabat și mese complete pe întreaga durată a șederii. În prezent, femeia îngrijește 15 femei în locuința proprie și a închiriat un apartament în apropiere pentru a găzdui alte 15 persoane. Munca i-a fost recunoscută și de autoritățile locale, care contribuie la misiunea asociației prin plata chiriei pentru apartament. Numărul cazurilor de cancer este în creștere în Maroc, 40.000 de pacienți noi fiind înregistrați în fiecare an. În cazul femeilor, cancerul de sân este cel mai prevalent, urmat de cancerul de col uterin și cancerul tiroidian.

    Ministerul Sănătății din Singapore a recomandat screeningul pentru tuberculoză în cazul unor pasageri care au călătorit la New York via Frankfurt pe 13–14 mai, cu zborul SQ25 al companiei aeriene Singapore Airlines, dar și zborul de întoarcere SQ26 de pe 27 mai. Aceștia ar fi putut intra în contact cu o persoană infectată. Pasagerii au fost rugați să se adreseze TBCU (Tuberculosis Control Unit) pentru screening, centru localizat în Spitalul Tan Tock Seng. Conform procedurilor medicale standard, cazul suspect a primit tratamentul antituberculos începând cu data de 27 iulie, până ce tuberculoza nu a mai fost identificată prin culturile de spută, ceea ce durează între șase și opt săptămâni. Rezultatul culturii a fost pozitiv pentru Mycobacterium tuberculosis în luna august, începându-se investigațiile epidemiologice în consecință. Pasagerii care au stat în vecinătatea persoanei infectate pe parcursul zborului au fost rugate să efectueze screeningul pentru tuberculoză, împreună cu persoanele apropiate ale acestora.

    Cea mai mare maternitate din Venezuela recomandă mămicilor să utilizeze metoda „cangur” pentru a îngriji prematurii care nu se află în stare critică, întrucât nu există suficiente incubatoare pentru acomodarea tuturor nou-născuților. În cadrul Spitalului Concepcion Palacios, medicii au ținut cursuri pentru a învăța asistentele medicale și proaspetele mămici cum să îngrijească sugarii ținându-i la piept prin intermediul unui buzunar sau o eșarfă (asemănător unui cangur). Numeroase cercetări au demonstrat că această metodă de îngrijire, populară în țări precum SUA, Norvegia și Finlanda, poate scădea rata de mortalitate infantilă și poate îmbunătăți dezvoltarea psiho-motorie a prematurilor. În Venezuela, țară afectată sever de criza economică din ultimii cinci ani, în care spitalele publice nu dispun de resurse medicale de bază și au personal medical insuficient, metoda „cangur” s-a dovedit ideală pentru îngrijirea nou-născuților. Un medic de la Spitalul Concepcion Palacios, care a dorit să rămână anonim, a precizat că unitatea sanitară duce lipsă chiar și de materialele și echipamentele medicale de bază, precum dezinfectantele sau paturile de spital. Potrivit ultimelor date statistice publicate de Ministerul Sănătății din Venezuela, rata mortalității infantile a crescut cu 30%, ajungând la 11.466 de cazuri în 2016, comparativ cu anul precedent. Raportul a menționat sepsisul neonatal, pneumonia, sindromul de detresă respiratorie acută și prematuritatea drept cauze
principale de deces.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe