Newsflash
Știri

Însoţitor de drum

de Dr. Antoaneta POP GIUVARA - aug. 2 2012
Însoţitor de drum
     Ai avut mare noroc, la fel cu cei câţiva care pierduseră autobuzul. Când maşina a oprit, cu toţii s-au repezit spre portiera remorcii. Remorca era acoperită cu o prelată întinsă la înălţimea unui stat de om. Ducea muncitorii de la oraş la şantierele din preajmă. Sub prelată era aproape întuneric şi suficient de răcoare.   
      Fiecare s-a aşezat pe câte o bancă din cele trei fixate pe laturile remorcii, mulţumiţi că nu mai sunt obligaţi să aştepte în căldura prăfuită. După nu prea mult timp s-au obişnuit cu cenuşiul spaţiului. Aproape de intrare erau ca nişte rădăcini dezgropate ale unui copac ce bălăbăneau mai tare sau mai încet, după hurducăiala maşinii. Nimic nu amortiza impactul roţilor cu gropile drumului. Cineva s-a apropiat şi a privit uluit, incapabil în primul moment să spună ceva. Apoi a exclamat:
      – Este un cadavru ars!
    Imediat s-au auzit ţipete scurte, ascuţite, apoi vorbe neclare din care s-ar fi putut deduce cât sunt călătorii de intrigaţi că şoferul nu-i avertizase că vor avea un astfel de însoţitor de drum. Cadavrul continua să se bălăbăne. Îi priveai spatele încovoiat şi braţele îndoite ca într-un gest de apărare, capul care în balansare se lovea din când în când  de podeaua remorcii.    
      Se uită apoi la picioarele răşchirate, subţiate de arsuri ce semă­nau cu ramurile unor rădăcini. Totul părea învelit în coaja unui copac bătrân.        
      „Cum o să-l îmbrace pentru înmormântare? Prea era deformat...“, ai gândit impresionată de omul care avusese o moarte atât de cumplită.    
      În remorcă se aşternuse o linişte grea pe care o voce plângăcioasă o sparse într-un târziu:      
     – Dacă ne spunea, nu mă urcam!  
      Nu ştiu ce te-a determinat să spui: 
    – Putem să-l rugăm pe şofer să oprească...  
    – Să cobor aici, în câmp? Afară se înnoptează...   
    – Am vrut să ajungeţi singură la concluzia că nu are rost să discutăm situaţia în care ne aflăm. De vină nu este şoferul nostru, ci acela care a trecut cu autobuzul prin staţie cu treizeci de minute mai devreme de ora programată.    
     – Era riscant să aşteptăm altă ocazie. N-aveam certitudinea că mai găseşti vreo maşină. N-ai niciun pic de  siguranţă când nu cunoşti şoferul de la volan, şi-a dat cu părerea un alt călător.
    – Personajul din remorcă este cel mai nevinovat însoţitor. Poate îi facem o bucurie că nu este singur pe acest drum, iar noi ajungem la timp acasă, a mai adăugat o voce din întuneric. 
      Din nou linişte, o linişte împăciuitoare: în concluzie, toţi eram în avan­taj. Camionul a oprit brusc, uşa s-a deschis şi înăuntru a intrat noap­tea luminată de aerul oraşului. Fiecare a întins şoferului banii „cu­veniţi“. Despre personajul care nu mai putea coborî nu s-a scos nicio vorbă, ca şi cum ar fi fost firesc să fie acolo. În viaţa lor atât de impre­vizibilă, chiar era firesc...


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe