Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

INSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 30 martie 2020, ora 10:44

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din România oferă informații noi referitoare la infecția cu noul coronavirus, numit de experți SARS-CoV-2.

definitie de caz coronavirus

Vineri, 27 martie, au fost actualizate definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, boală numită COVID-19. Astfel:

Cazul suspect este:

1. Pacient cu infecție respiratorie acută, debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie internațională, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului

SAU

2. Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19in perioada de 14 zile anterioare datei debutului

SAU

3. Pacient cu pneumonie fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic

SAU

4. Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte)) SI fara alta etiologie care sa explice pedeplin tabloul clinic.

Citește și: INSP: Algoritmul de testare pentru COVID-19 a fost actualizat recent

definitia de caz1

Contactul apropiat este definit ca:

-Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
-Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
-Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
-Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
-Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoanadin randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
Personalul medical care a purtat echipamentul de protectie standard (masca, manusi respectiv ochelari/ viziera pentru cei care efectueaza manevre generatoare de aerosoli) NU ESTE CONSIDERAT CONTACT APROPIAT.
-Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane careau calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, for fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

definitia de caz2

Cazul confirmat

Caz confirmat este, potrivit documentului elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, o persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: coronavirua romania Romania coronavirus insp definitie de caz caz confirmat coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.