Newsflash
Știri

Institut regional de oncologie în Dealul Copoului

de Dumitru ŞERBAN - mar. 28 2012
Institut regional de oncologie în Dealul Copoului
     Angajaţii Institutului Regional de Oncologie Iaşi sunt în toiul pregătirilor, pentru ca până la sfârşitul acestei luni să înceapă din plin activităţile noii instituţii. Dacă în 1995, când au început lucrările, în Dealul Copoului, la impozanta clădire cu şapte etaje, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii aveau ca obiectiv prioritar construcţia unui spital de urgenţe cu 300 de paturi, prin Legea nr. 266 din 2006 au fost schimbaţi indicatorii tehnico-economici şi s-a luat decizia ca unitatea să devină institut regional de oncologie.
     Beneficiarul investiţiei este Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, iar valoarea totală este de 343.727.000 lei. Din această sumă, aproximativ jumătate a fost investită în construcţii şi montaje, iar diferenţa – în aparatură şi utilaje. „În anul 2006, când a fost reforma în domeniul sănătăţii promovată de ministrul Eugen Nicolăescu, practic atunci a apărut ideea ca în ţară să funcţioneze şapte spitale regionale de urgenţă. La Iaşi, actualul institut regional de oncologie, care îşi va deschide porţile în curând, era în construcţie. Atunci, reprezentanţii MS au spus că nu se poate ca Iaşiul să mai deţină încă un spital de urgenţă, deoarece funcţiona deja unul (pe lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“ Iaşi, exista şi Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Ioan“ Iaşi, n.n.). Concret, pentru ca oraşul să nu piardă un spital, s-a luat decizia, la nivelul MS, să se dea altă destinaţie şclădiriiţ“, ne relatează dna ec. Mirela Grosu, managerul interi­mar al Institutului Regional de Oncologie Iaşi. Noua instituţie s-a înfiinţat prin Hotărârea Guver­nului nr. 583 din 13 mai 2009. Prin structura organizatorică aprobată de Ministerul Sănătăţii (1 februarie 2012), IRO are şase secţii, 300 de paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi pentru spitalizare de zi, iar pentru personal sunt prevăzute 697 de posturi (din care 137 de medici, 29 – alt personal sanitar superior, 292 – asistenţi medicali, 33 – statisticieni şi registratori medicali, 106 – personal auxiliar, iar diferenţa – brancardieri, muncitori şi TESA).
     „Vineri, 9 martie a.c., Institutul Regional de Oncologie Iaşi avea 171 de angajaţi cu contract de muncă. În primă fază, am primit 50 de posturi, dintre care 14 pentru medici, 13 pentru asistenţi medicali, 23 – alte categorii de personal. 121 de cadre medicale au fost preluate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe «Sf. Spiridon» Iaşi, (…) de la clinicile de hematologie, oncologie, radioterapie şi de la laboratorul de medicină nucleară, preluat în totalitate. Aşteptăm cu interes o hotărâre de guvern care să prevadă deblocarea posturilor din sistemul sanitar, pentru ca, în următoarea perioadă, să putem organiza alte con­cursuri pentru posturile nece­sare completării organi­gramei“, mai precizează managerul interi­mar IRO Iaşi.

Adresabilitate regională

     Noua instituţie se va adresa tuturor pacienţilor neoplazici din zona Moldovei. „Obiectivul este acela de a pune bazele unei instituţii care să asigure diag­nosticul, tratamentul, evaluarea şi urmărirea ulterioară a tuturor pacienţilor cu cancer din regiunea Moldovei. Pe primul loc este cancerul de sân la femei, apoi cancerul de col uterin, urmează cancerul colorectal şi cel pulmonar. După cum se poate constata, IRO nu se va ocupa de toate tipurile de cancer, ci ne vom ocupa de anumite domenii, pe care le-am considerat, în acest moment, prioritare“, a punctat dl conf. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO Iaşi. Consultând datele centrului regional de cancer nord-est, se constată că, la nivelul judeţului Iaşi, sunt înregistraţi 9.537 de pacienţi cu boli cronice. „IRO Iaşi se va adresa şi acestor pacienţi înregistraţi la centrul regional de cancer nord-est“, a mai precizat directorul medical.

Centru pentru radioterapie şi transplant medular

     La ora actuală, în zona Moldovei funcţionează două aparate cu ajutorul cărora pacienţii bolnavi de cancer pot beneficia de radioterapie. Unul dintre acestea este acceleratorul liniar de particule din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“ Iaşi, iar celălalt este aparatul de iradiere cu cobalt de la Spitalul Judeţean din Galaţi. „Regiunea Moldovei este într-un deficit mare, chiar foarte mare de aparate pentru radioterapie. În toamna anului 2012, la Iaşi, sperăm să fie trei astfel de aparate în funcţiune. Concret, Iaşiul, prin intermediul noii instituţii, va fi centrul esenţial de tratament radioterapic pentru toată Moldova. Chiar dacă în toamnă cele trei aparate vor funcţiona, tot sunt insuficiente, deoarece numărul de pacienţi bolnavi de cancer poate fi mult mai mare, pentru că, în România, procedura de depistare oncologică este perfectibilă“, a adăugat directorul medical al Institutului. Imediat ce va începe activitatea unităţii, se vor întreprinde demersurile pentru ca în incintă să funcţioneze şi o unitate cu şase paturi, pentru realizarea transplantului medular.
     Secţiile clinice ale IRO Iaşi sunt: Chirurgie I (45 de paturi), Chirurgie II (45), Oncologie medicală (60), Radioterapie (60), Hematologie (42 de paturi, din care şase pentru compartimentul de transplant de celule stem hematopoietice), ATI (28), Spitalizare de zi (30), bloc operator cu zece săli de operaţie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe