Newsflash
Știri

Institutul Cantacuzino: cum se face managementul cazurilor pozitive de variola maimuței

de Florentina Ionescu - iun. 20 2022
Institutul Cantacuzino: cum se face managementul cazurilor pozitive de variola maimuței

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a publicat mai multe informații utile despre diagnosticarea primelor cazuri de variola maimuței în România.

Cercetătorii Laboratorului de Infecții transmise prin Vectori au confirmat, prin analiza RT-PCR și caracterizarea genomului viral prin secvențiere, primele cazuri de variola maimuței diagnosticate în România, se arată pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cantacuzino. 

variola maimutei simptome
Foto: https://pixabay.com/illustrations/monkeypox-monkeypox-virus-virus-7219694/

Variola maimuței este o zoonoză cauzată de virusul monkeypox (MPXV) ce aparține genului Orthopoxvirus din famila Poxviridae.

„Cazuri de variolă a maimuței au fost raportate recent în mai multe state membre al UE (Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia). Până la 8 iunie a.c. erau inregistrate 704 cazuri la nivelul UE.”, arată sursa menționată.

Clinic, simptomele umane ale variolei maimuței sunt similare, dar mai blânde decât simptomele variolei. Variola maimuței începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare și astenie. Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola nu o face, explică specialiștii.

„Perioada de incubație pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. În decurs de 1 până la 3 zile (uneori mai mult) după apariția febrei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată ce începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Leziunile trec prin următoarele stadii înainte de a se vindeca: macule, papule, vezicule, pustule și cruste. Boala durează de obicei 2-4 săptămâni.”

Transmitere

MPXV (virusul monkeypox) se transmite la oameni prin contactul cu un animal, un om infectat sau cu un material contaminat cu virus.

Virusul pătrunde în organism prin leziuni preexistente ale pielii, prin căile respiratorii sau mucoase sau chiar poate traversa placenta de la mamă la făt. 

Citiți și: Monkeypox: bolnavii trebuie să evite contactul cu animalele lor de companie 

„MPX se poate răspândi de la animale la oameni prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, prin manipularea unui animal infectat viu sau mort. De asemenea, se poate răspândi și prin contactul direct cu fluide corporale sau răni ale unei persoane infectate sau cu materiale care au atins fluide corporale sau răni, cum ar fi îmbrăcămintea sau lenjeria.”

Variola maimuței se răspândește între oameni, în primul rând prin contactul direct cu răni, cruste sau fluide corporale. De asemenea, se poate răspândi prin secreții respiratorii în timpul contactului prelungit, față în față. Variola maimuței se poate răspândi în timpul contactului intim între oameni, inclusiv în timpul raportului sexual, potrivit sursei citate.

Managementul cazurilor pozitive

Pentru persoanele cu variola maimuței, măsurile de izolare trebuie continuate până când toate leziunile s-au rezolvat, crustele au căzut și s-a format un strat proaspăt de piele intactă.

Cazurile de variola maimuței se izolează și se tratează în secțiile /spitalele de boli infecțioase. Nu există tratament specific, doar simptomatic și de suport, inclusiv pentru prevenirea unor posibile infecții bacteriene.

Evaluarea este facută de medicul infecționist, care recomandă:

- Izolarea cazurilor confirmate cu forme ușoare la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și apariția stratului nou de piele sănătoasă;

- Izolarea cazurilor confirmate cu forme medii/severe în spital, cu posibilitatea externării, conform deciziei medicului infecționist, dacă simptomatologia s-a ameliorat, și cu continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și apariția stratului nou de piele sănătoasă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe