Newsflash
Știri

Institutul „Cantacuzino” prelucrează până la o mie de teste pe zi

de Dorina Novac - nov. 3 2020
Institutul „Cantacuzino” prelucrează până la o mie de teste pe zi

Comandantul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea, a declarat că instituția a prelucrat peste 110.000 de teste PCR pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Comandantul Institutului Cantacuzino a declarat, într-o conferință de presă, că, de la o capacitate iniţială de testare zilnică de 250 de probe, s-a ajuns în prezent la 700-800, iar în situaţii critice, la peste 1.000/zi.

conferinta cantacuzino

„Până astăzi s-au efectuat peste 110.000 de teste pentru probele biologice primite din toată țara, atât de la direcțiile de sănătate publică județene, cât și de la spitalele militare  și civile, sau de la alte instituții ale statului”, a spus colonel dr. Florin Oancea.

Potrivit acestuia, MApN a alocat aproximativ 85 de milioane de lei pentru achiziţia de reactivi şi echipamente necesare pentru diagnosticarea probelor biologice prin RT-PCR.

Totodată, colonel dr. Florin Oancea a subliniat că cercetătorii Institutului au realizat o serie de studii referitoare la transmiterea infecției cu SARS-CoV-2.

„Specialiștii Laboratorul Infecții Respiratorii Virale au realizat, pentru prima oară în România, secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2, din care a rezultat o identitate de 99.95% cu tulpina de referință a virusului izolat în orașul Wuhan din China”, a afirmat comandantul Institutului.

Un alt proiect de cercetare este cel legat de condițiile ce favorizează persistența virusului în mediul exterior.

„ Proiectul își propune să evalueze prezența virusului SARS-CoV-2, folosind tehnici de biologie moleculară, în ape reziduale. Finalitatea acestui proiect poate duce la documentarea unor proceduri naționale de monitorizare a circulației SARS-CoV-2 în mediu”, a adăugat colonelul dr. Florin Oancea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe