Newsflash
Știri

Institutul Marius Nasta a intrat în reorganizare

de Dorina Novac - mai 26 2021
Institutul Marius Nasta a intrat în reorganizare

Un proces de reorganizare a început la Institutul „Marius Nasta”, ca urmare a închiderii sediului „Zerlendi”.

Institutul-Marius-Nasta Bucuresti

„Am început la Marius Nasta un proces de reorganizare necesar ca urmare a închiderii sediului Zerlendi, dar și pentru că orice unitate medicală trebuie să-și adapteze serviciile la nevoile momentului doar în beneficiul pacientului”, a precizat dr. Beatrice Mahler.

Managerul de la Institutul „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a anunțat că sediul din strada Viilor are 4 pavilioane dedicate pacienţilor adulţi.

Pavilionul 1 – pentru pacientul pneumologic și pacientul care are nevoie de intervenții chirurgicale toracice.

Potrivit managerului, din acest pavilion s-au relocat secțiile de tuberculoză pentru a proteja pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice sau cei din postoperator de riscul unei Infecții nosocomiale TB ( tuberculoza).

„Sunt la dispoziția pacienților în acest moment 52 de paturi chirurgie toracică și 100 de paturi pneumologie, dar și laboratoarele de Investigații imagistice, funcționale și bronhologie”, a adăugat dr. Beatrice Mahler.

Aceasta a mai subliniat că pavilionul 2 are redeschise compartimentele de oncologie (5 paturi), paliație(5 paturi), recuperare post-COVID ( 13 paturi), iar  58 de paturi rămân dedicate pacientului COVID în secție și 7 ATI COVID, tot în pavilionul 2.

Pavilionul 3 este dedicat exclusiv pacientului cu tuberculoză. Conform incidenței, cazurile de tuberculoză sensibilă sunt mai multe decât cele de tuberculoza multidrog rezistentă. Prin reorganizare în pavilion pot fi internați 26 pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă și 78 pacienți cu tuberculoză sensibilă”, spune managerul.

Medicul a mai precizat că pavilionul A – de la intrarea în institut va avea la parter, conform legislației în vigoare, zona de internare de zi Pneumologie, cu 7 cabinete destinate evaluării pacienților cu simptomatologie pulmonară care pot beneficia de analize și consult medical într-o singură zi, fără a fi necesară internarea de lunga durată.

„Creșterea accesibilității la servicii de internare de zi este o urgență pentru că în acest moment pentru pentru a beneficia de un consult la pneumolog în Institutul Marius Nasta programarea posibilă este în 27 Iulie, și nu uităm suntem în 25 mai”, a adăugat Mahler.

Potrivit managerului, pentru pacientul cu tuberculoză se menține posibilitatea evaluării în cele 3 dispensare TB, care vor avea 2 locații.

Locația dispensarului TB de lângă Cișmigiu va găzdui dispensarul TB sector 4 și 6, într-un program bine stabilit care crește utilizare eficientă a spațiilor, în contextul în care toți pacienții cu bolile respiratorii trebuie să beneficieze în egală măsură de acces la medicul pneumolog.

„Rămâne în vigoare posibilitatea inițierii tratamentului tuberculozei în dispensarele TB cu monitorizarea efectuată de către medicii pneumologi din dispensare ca urmare a proiectului Ministerului Sănătății- Ambulator TB. Este normal și firesc în acest moment ca spitalizarea de lungă durată, indiferent de patologie să fie pentru pacientul cu probleme medicale sau sociale deosebite, restul pacienților putând fi tratați la domiciliu”, a explicat medicul.

Managerul a precizat că dacă vorbim de tuberculoză, regula de izolare la domiciliu a cazurilor active de tuberculoza pentru o perioadă de 2 săptămâni este specificată ca obligatorie, legislație apărută în anul 2020, personalul medical din dispensarele TB având ca posibilități de supraveghere a acestor pacienți vizitele la domiciliu, transport la domiciliu a medicației TB și nu în ultimul rând monitorizarea aderenței  la tratament prin telemedicină.

„O urgență a momentului o reprezintă cancerul pulmonar, pacientul  trebuie să aibă la dispoziție paturi în secții de pneumologie  sigure, cu risc scăzut de infecții nosocomiale TB, pentru că o tuberculoză activă la un pacient cu cancer pulmonar impune amânarea tratamentului oncologic. Cancerul și tuberculoza sunt în aces moment principala patologie care «bate la ușa» institutului, și pot spune ca prin acesta reorganizare vom fi mai bine pregătiți la nevoile pacienților. Reorganizarea e un proces care nu trebuie să sperie, este impus de patologia cu care se confruntă pacientul român. Să nu uităm că reorganizarea Institutului de Pneumoftiziologie  Marius Nasta trebuie făcută în aceeași infrastructură veche care trebuie reînnoită”, a menționat dr. Beatrice Mahler.

S-ar putea să te intereseze și:

"Sindromul" Zerlendi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe