Newsflash
Știri

Institutul Marius Nasta: Abordarea multidisciplinară a tulburărilor de somn, esențială

de Dorina Novac - mar. 17 2023
Institutul Marius Nasta: Abordarea multidisciplinară a tulburărilor de somn, esențială

Anul 2022 a adus o crește a serviciilor de somnologie din Institutul Marius Nasta, la nivelul anterior pandemiei, peste 1.000 de pacienți beneficiind de acest tip de servicii.

La nivel mondial datele statistice precizează că 8 din 10 adulți din întreaga lume doresc să-și îmbunătățească somnul, dar 60% nu au solicitat un consult medical în acest sens, iar 44% dintre adulții din întreaga lume spun că calitatea somnului lor sa înrăutățit în ultimii cinci ani, au precizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

somnul

„Somnul este parte integrantă a fiecărei zile, iar sănătatea somnului asigură sănătatea întregului organism. Orice dezechilibru în perioada nopții se traduce printr-o suma de consecințe fiziopatologie care modifică funcționarea organismului, de la tulburări hemodinamice( aritmii cardiace, hipertensiune arterială), la dezechilibre metabolice și hormonale (diabet zaharat, obezitate)”, transmite sursa citată.

Citește și: Ziua Mondială a Somnului, marcată printr-o conferință de presă online

Respirația înseamnă viață, iar pe parcursul vieții menținerea unei respirații sănătoase atât ziua cât și noaptea asigură prim planul de interacțiune între diversele organe și sisteme care alcătuiesc organismul nostru.

„Abordarea multidisciplinară a tulburărilor de somn este esențială, iar Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta face asta prin echipa multidisciplinară care asigură diagnosticul tulburărilor de somn, formată din: medic pneumolog, medic ORL, medic de diabet, nutriție și boli metabolice, stomatolog, kinetoterapeut și psiholog. Somnul alături de alimentație și mișcare, este un comportament fundamental dacă dorim o bunăstare fizică, mentală și socială”, potrivit reprezentanților Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Reguli esențiale pentru un somn bun:

  • Crearea unui mediu de somn confortabil și liniștit, cu o temperatură potrivită și cu lumina redusă sau complet stinsă;
  • Menținerea unui program regulat de somn, inclusiv trezirea și culcarea la aceleași ore în fiecare zi;
  • Evitarea consumului de alcool, cofeină și nicotină cu câteva ore înainte de culcare;
  • Adoptarea unei rutine de relaxare înainte de culcare, cum ar fi cititul unei cărți sau practicarea meditației;
  • Limitarea utilizării tehnologiei înainte de culcare, deoarece lumina albastră poate afecta ritmul circadian și capacitatea de a adormi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe