Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Insuficienţa cardiacă se asociază cu deficit cognitiv şi cu pierderi neuronale

Viața Medicală
Dr. M. A. marţi, 14 februarie 2012
   Într-un studiu publicat foarte recent în revista Societăţii Europene de Cardiologie (Almeida OP, Garrido GJ, Beer C, Lautenschlager NT, Arnolda L, Flicker L. Cognitive and brain changes associated with ischaemic heart disease and heart failure. Eur Heart J. 2012 Jan 31), un grup de cercetători australieni comunică o serie de date interesante indicând o asociere a declinului cognitiv şi a densităţii scăzute a materiei cenuşii din anumite regiuni cerebrale cu insuficienţa cardiacă.
   Cercetarea a comparat rezultatele celor trei grupuri – insuficienţă cardiacă (35 de pacienţi), boală coronariană ischemică fără IC (56 de pacienţi), respectiv control (64 de persoane) – obţinute prin evaluare cognitivă pe baza CAMCOG (Cambridge Cognitive Examination of the Elderly Revised) şi a altor teste, iar imagistic – prin rezonanţă magnetică. Pacienţii cu IC au obţinut scoruri mai scăzute decât persoanele din grupul de control la memoria de scurtă şi lungă durată, în vreme ce pacienţii cu BCI au avut rezultate intermediare. La IRM, s-au înregistrat, în grupul cu IC, densităţi scăzute ale materiei cenuşii în mai multe regiuni cerebrale relevante pentru funcţia cognitivă.
   Rezultatele acestui studiu sunt în concordanţă cu observaţiile privind dificultatea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă de a urma, la domiciliu, un regim terapeutic complex, sugerând totodată necesitatea de a simplifica managementul pacienţilor, în aceste situaţii. O altă implicaţie a acestei cercetări o constituie importanţa prevenţiei primare şi secundare în reducerea impactului bolilor cardiovasculare asupra structurii şi funcţiilor cerebrale.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.