Newsflash
Știri

Întâlniri cu laureaţi ai Premiului Nobel (2)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - ian. 24 2012
Întâlniri cu laureaţi ai Premiului Nobel (2)
   Într-o zi de aprilie a anului 1969, în principalul amfiteatru al Facultăţii de Medicină din Iaşi, denumit pe atunci „Rectorat“ – situat în proximitatea cabinetului rectorului – era o aglomeraţie nedeclanşată de convocatoare. E drept că în 1969 ne aflam încă în perioada de liberalizare relativă, înşelătoare pentru unii analişti, reală pentru alţii. Există şi alte variante. Deocamdată trebuie să menţionez că mulţimea din amfiteatrul supraaglomerat, profesori şi studenţi, îl aştepta pe André Lwoff, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie/Medicină în anul 1965, împreună cu Jacques Monod şi FranÎois Jacob, „pentru descoperirile lor privind controlul genetic al sintezei enzimelor şi virusurilor“, conform formulării de la Stockholm. După aproape patru decenii de absenţă de pe lista premiilor Nobel, cercetarea medicală franceză era din nou reprezentată de celebra triadă.
   De la vizita laureatului Nobel, profesorul André Lwoff (1902–1994) au trecut 47 de ani, iar după atâta amar de timp ea putea fi uitată. Am întâlnit în aceste zile, mai mult sau mai puţin întâmplător, cinci supravieţuitori: toţi îşi aminteau de conferinţa din amfiteatrul „Rectorat“. În ceea ce mă priveşte sunt favorizat, deoarece pe atunci eram asistent stagiar şi redactor şef al revistei studenţeşti din I.M.F. Iaşi, intitulată „Symposion“ şi împreună cu doi studenţi redactori l-am rugat pe profesorul André Lwoff să ne acorde un interviu, apărut în nr. 2–3, pp. 3 şi 20, mai–iunie 1969, sub titlul „Interviu cu un laureat al premiului Nobel“. De aceea, amintirile mele, câte au mai rămas, vor fi reîmprospătate şi de acest articol, ceea ce nu înseamnă că îl voi prelua, cu excepţia unor citate din interviu.
   Profesorul André Lwoff a intrat în amfiteatrul supraaglomerat cu un zâmbet deschis de simpatie prin care răspundea aplauzelor cu adevărat sincere. Avea 67 de ani, dar părea mult mai tânăr. Apoi a pus precipitat bariera ochelarilor, parcă dând a înţelege că ar avea să revină în mediul său mai puţin zgomotos unde frământările sunt tăcute.
   Cum se cuvenea, prezentarea invitatului a fost făcută de rectorul I.M.F. din acel timp, prof. dr. Mihai Duca (1920–2003), un om de o distincţie rară, începând cu aspectul fizic, o eleganţă naturală şi o inteligenţă sclipitoare, reprezentant al medicinii româneşti la OMS (între 1968 şi 1973), întemeietor al şcolii ieşene de virologie. De aceea, a vorbit în cea mai deplină cunoştinţă de cauză, formulând aprecieri deloc protocolare sau contrafăcute. Îl priveam pe André Lwoff, era vădit stânjenit, un reflex al modestiei sale. Când a răspuns ne-a emoţionat: fără vreo modulaţie oratorică în glas, cu o voce puternică, a mărturisit că I-a cunoscut la Institutul Pasteur din Paris pe savanţii români Ioan Cantacuzino (1863–1934), Constantin Levaditi (1874–1953), Mihai Ciucă (1883–1969) şi Ştefan S. Nicolau (1896–1967).
   Apoi, cu un calm pasionat, André Lwoff începea expunerea: Genetica şi virusurile, un subiect de cercetare la care lucrase îndelung, continuând ulterior până către sfârşitul vieţii. Avea o claritate în expunere, eliberată de tortura amănuntului. M-a atras, m-a fascinat modul în care pronunţa cuvântul l’hypothèse, argumentat, gândit, ax al unei geometrii limpezi a ideilor sale. Citisem cartea matematicianului francez Henri Poincaré (1854–1912) intitulată „Ştiinţa şi ipoteza. Valoarea ştiinţei“ şi mai ştiam că acest termen este o „invenţie“ franceză, atestată în 1538, din lat. imperială – hypothesis – preluat din greacă – hupothesis„bază, baza unui argument, supoziţie“. Divaghez (util), observând că în excelentul său Online Etymology Dictionary, Douglas Harper precizează originea cuvântului engl. hypothesis din franceza medievală (1596).
   Am rămas, datorită profesorului André Lwoff, cu o idee clară despre ceea ce înseamnă o ipoteză de lucru şi apoi, dacă este susţinută prin experimente, generatoare a unui fapt ştiinţific. De asemenea, din întreaga conferinţă am reţinut secţiunea febra şi virusurile, actuală şi în prezent.
   După conferinţă, laureatul Nobel ne-a acordat cu deosebită amabilitate un scurt interviu la sediul Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, după cum se ştie, prima de pe teritoriul României.
   A rămas în revista „Symposion“ o fotografie cu legenda „Momentul acordării autografului şi interviului“. André Lwoff stă pe un scaun scriind, iar în spatele său în picioare se afla rectorul, avându-i alături pe marele profesor Vladimir Buţureanu (1890–1973). Eram aplecat asupra mesei cu hârtiile pregătite pentru notiţe şi autografe, având alături pe doi dintre cei mai harnici redactori, amândoi vor absolvi curând facultatea ca şefi de promoţie. Primul (menţionez doar iniţialele numelor) Ş.C.L., profesionist de clasă, cu două doctorate (în România şi Italia) după ce a întemeiat un domeniu la Iaşi, în 1997, conferenţiar fiind, a plecat la Bucureşti, al doilea, A.G., mai în vârstă, deoarece îndurase închisoarea ca deţinut politic, apoi fusese reprimit în facultate, era mereu entuziast (caut pe net şi nu-l găsesc decât pe o listă de foşti deţinuţi, fără nicio altă informaţie, ceea ce e inadmisibil). Dar mă trezesc la realitate când, privind vechea fotografie, văd că pe perete era agăţat într-o ramă mare un portret al lui... Lenin. Nu mi-l amintesc şi nici nu l-am „remarcat“ atunci. Ce a gândit André Lwoff, participant activ la mişcarea de rezistenţă împotriva nazismului, dar neimplicat politic, dedicat doar cercetărilor sale, observând „ornamentul“, nu ştiu.
   La prima întrebare din interviu – Ce dificultăţi întâmpinaţi când vă sunt necesare informaţii din alte ştiinţe? –a răspuns clar şi simplu: „Când aceste informaţii îmi sunt necesare şi când depăşesc informarea mea apelez la alţii“. Am ajuns şi la o întrebare cheie: „Cum aţi ajuns la ideea existenţei ARN mesager?“. Răspuns: „Nu sunt prin nimic descoperitorul ARN mesager. Este în întregime meritul lui Jacques Monod şi FranÎois Jacob“. Acest răspuns ne putea bloca definitiv, dar zâmbetul profesorului ne-a îndemnat să continuăm. Mai târziu, m-am convins că André Lwoff a fost prin rezultatele sale obţinute în studiul lizogeniei nu numai deschizătorul căii către descoperirile lui Monod şi Jacob, dar şi un consilier competent, solicitat de aceştia când apărea o dificultate. Apoi, el l-a angajat pe FranÎois Jacob în laboratorul său, care în 1954 a susţinut doctoratul la Sorbona cu teza „Bacteriile lizogene şi conceptul de provirus“.
   Printre altele, l-am rugat să ne spună opinia sa asupra relaţiilor cercetătorului cu societatea: „Societatea dă câteodată o utilizare dăunătoare cercetărilor, dar cercetătorii nu sunt răspunzători pentru aceasta. Multe din cercetări pot primi astfel un nedorit sens antiuman“.
   La plecare, l-am rugat pe André Lwoff să ne formuleze o deviză pentru toată viaţa. Iat-o: „Travaillez“ (v. facsimil).
   Dr. Claudine Escoffier-Lambiotte (1923–1996), după un triplu doctorat în medicină (Belgia, SUA, Franţa) a optat pentru jurnalismul medical de calitate, ca responsabilă a rubricii din Le Monde (în perioada 1954–1988), devenind o cunoscătoare avizată a mediului medical francez. Pe André Lwoff îl aprecia, dar constata că „îi lipseau în totalitate conformismul şi diplomaţia“. Cu alte cuvinte, marele cercetător nu a acceptat niciodată compromisul. S-a angajat fără rezervă în disputele ştiinţifice şi a avut mulţi adversari, inclusiv o provocare la duel! La vârsta de 70 de ani s-a retras de la conducerea Centrului de Cancer de la Villejuif – Paris, dedicându-se exclusiv pasiunii pentru pictură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe