Newsflash
Știri

Înţelegeri ilegale şi vânătoare de medici

de M. V. A. - apr. 3 2013
Înţelegeri ilegale şi vânătoare de medici
   Ştii că se întâmplă ceva important atunci când unul dintre cele mai mari ziare americane publică un edito­rial. Spre deosebire de România, astfel de editoriale nu reprezintă poziţia unui singur om, ci a întregii redacţii, având în spate zeci de ore de cercetare şi interviuri. Luni, editorialul de pe prima pagină din Washington Post îşi avertiza publicul în privinţa unor înţelegeri ilegale între producătorii de medicamente, în defavoarea pacienţilor. Producătorul care deţine licenţa pentru un anumit medicament obişnuieşte să plătească sume importante companiilor farmaceutice care produc generice, pentru ca acestea să-şi întârzie intrarea pe piaţă. În acest fel, ambii actori farma au de câştigat: deţinătorul licenţei îşi menţine monopolul pe piaţă şi profitul, producătorii de generice fac bani fără să mişte un deget. Cei care pierd sunt pacienţii, lipsiţi de posibilitatea de a cumpăra alternativele ieftine şi la fel de eficiente ale medicamentului original. Exemplul particular oferit de ziarul american este al medicamentului AndroGel, al cărui caz este judecat în prezent de Curtea Supremă a Statelor Unite.
   Revista Lancet a lansat o serie de şapte studii care examinează starea sănătăţii în Europa. Câteva dintre constatările care nu surprind: diferenţele dintre speranţa de viaţă în vestul Europei faţă de est s-au mărit comparativ cu ecartul de acum 40 de ani; creşterea numărului de imigranţi în Europa fără introducerea unor politici de sănătate adaptate la noua situaţie va ridica noi probleme de sănătate publică; criza economică afectează negativ sănătatea mintală şi ar trebui ca specialiştii din domeniu să semnaleze mai decis această problemă. Nouă este însă concluzia lucrării care studiază influenţa legislaţiei europene în domeniul sănătăţii asupra celor naţionale. Studiul din Lancet susţine că această influenţă este „substanţială“ şi se exercită prin legislaţia privi­toare la aparatura medicală, medicamente, recunoaşterea calificării profesionale, mobilitatea transfrontalieră a pacienţilor şi politicile privitoare la tutun şi alcool. Comisia Europeană pregăteşte în prezent revizuirea unor directive referitoare la mobilitatea profesională şi transparenţa preţurilor medicamentelor.
   Asistentele medicale care posedă un masterat ar putea lucra independent în Statele Unite, fără a mai avea nevoie de supervizarea unui doctor. Propunerea legislativă a trecut deja în 16 state americane şi se fac eforturi ca numărul acestora să fie crescut la 30. Deja peste 6.000 de asistente medicale au cabinete de practică medicală, unde prescriu medicamente şi interpretează diverse analize fără supervizarea unui medic. Tarifele sunt mult sub cele practicate de medici – aproximativ 50 de dolari pentru un consult. Iniţiativa este sprijinită deja de organizaţiile religioase şi sociale, de organizaţiile pacienţilor, dar mai ales de către Institutul de Medicină al Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA. Mai multe asociaţii ale medicilor se opun acestei măsuri, dar, începând din 2014, legea va obliga companiile de asigurări să ramburseze asistentelor medicale aceeaşi sumă ca medicilor, atunci când efectuează acelaşi serviciu medical.
   Peste o sută de medici sirieni suspectaţi de guvernul lui Bashar al-Assad că ar trata răniţii insurgenţilor au fost ucişi şi alte câteva sute au fost daţi dispăruţi în cei doi ani de la începerea războiului civil din Siria. Datele sunt oferite de familii ale medicilor şi de opoziţie. Organizaţiile independente acuză însă ambele tabere implicate în conflict că vânarea medicilor ar fi o strategie deliberată, de slăbire a forţelor adversarului. Spitale au fost atacate, guvernul şi rebelii au limitat accesul în clinici doar pentru susţinătorii lor, iar „structurile medicale au devenit ţinte militare“, conform unui raport publicat de Médecins Sans Frontières. În Alep, unul dintre oraşele cele mai lovite de războiul civil, s-au închis jumătate din spitale şi au mai rămas doar 35 din cei 2.000 de medici care lucrau odată în oraş.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe