Newsflash
Știri

Interacţiuni profesionale

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 1 2013
Interacţiuni profesionale
   Primim la redacţie ediţia de Cluj a broşurii Sănătatea Contează; dintre subiectele abordate: transplantul de organe şi ţesuturi, comunicarea medicală, importanţa vocii ş. a. Un interviu interesant ne-a atras atenţia: profesorul Dan Dumitraşcu, cel care a pus bazele cursului de comunicare medicală în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, abordează o temă de mare actualitate: relaţia medic-pacient. El consideră că profesia medicală presupune interacţiunea cu partenerii implicaţi în procesul diagnostic şi terapeutic (pacienţi, aparţinători, colegi), motiv pentru care, spune el, este bine ca viitorul medic să primească încă de la început informaţii despre problematica interacţiunii cu pacienţii şi cu însoţitorii lor. Mesajul medicului trebuie transmis cu voce calmă, cu accent pe informaţiile cele mai importante, cu un ton adaptat interlocutorului. Profesorul Dumitraşcu atrage atenţia şi că niciodată medicul nu trebuie să arate pacientului că este grăbit, obosit, plictisit sau dezinteresat.
   Un ocean de radiaţii se află în jurul nostru, scrie dr. Nicoleta Codicheanu, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Geodinamică al Academiei Romnâne. Oare toate schimbările dramatice ale climei să nu aibă legătură cu această pânză de radiaţii? Este o întrebare la care autoarea caută răspuns, precizând că nu are cunoştinţă să existe vreun studiu care să pună tranşant problema interacţiunii oceanului tot mai mare şi mai dens de radiaţii de natură antropică şi evoluţia climei şi vieţii pe planeta noastră.
   Sănătatea va conta şi peste o sută de ani, crede fizicianul Andrei Dorobanţu. El ne prezintă aici trei „descoperiri importante şi tulburătoare care au marcat luna aprilie“. Una ar fi posibilitatea comunicării telepatice, o alta – posibilitatea de ecodare/citire/descifrare a viselor, a treia descoperire se referă la neuronii-oglindă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe