Newsflash
Știri

Intervenție complexă la SUUMC la un pacient cu osteonecroză mandibulară

de Florentina Ionescu - iun. 4 2021
Intervenție complexă la SUUMC la un pacient cu osteonecroză mandibulară

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” au oferit detalii despre un protocol chirurgical în diagnosticul de osteonecroză mandibulară.

Reprezentanții unității au publicat mai multe fotografii, parte dintr-un documentar medical, despre protocolul chirurgical aplicat în diagnosticul de osteonecroză mandibulară (BRONJ) stadiul III. 

protocol chirurgical
Fotografie de Daniela Gheorghe

Un pacient în vârstă de 59 de ani, cu multiple antecedente personale patologice, s-a internat în Secția Clinică Chirurgie Orală și maxilo-facială, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, cu diagnosticul de osteonecroză mandibulară (BRONJ) stadiul III, urmare a tratamentului cu bifosfonați.

„Sub anestezie locală, fără incidente și alte complicații, se practică sechestrectomia mandibulei, extracția dintilor aferenți procesului de osteonecroză (35-45). Lavaj cu substante antiseptice. Gelaspon imbibat cu Metronidazol. Sutura cu polipropilenă 4-0. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă”, au scris reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) pe o cunoscută rețea de socializare.

Ei au menționat și că „acest tip de intervenție chirurgicală este una extrem de complexă, multidisciplinară, care necesită atât un grad ridicat de implicare a resursei umane angrenate în protocolul pre, intra și post-operator, cât și o valorificare eficientă a capabilităților care să susțină procesul de diagnostic și tratament de specialitate”.

Pacientul a fost externat cu stare generală bună, afebril, cu plăgi orale și cutanate nesângerânde, în curs de vindecare.

Echipa care s-a ocupat de acest caz

Medicul curant este Colonel medic dr. Cătălin Dumitre, medic primar Chirurgie Orală și maxilo-facială, operator principal. Din echipa chirurgicală a mai făcut parte dr. Dragoș Muraru, medic specialist Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arsuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe