Newsflash
Știri

Intervenții chirurgicale pe inimă, făcute prin incizii de doar 3 cm la SUUB

de Florentina Ionescu - feb. 14 2020
Intervenții chirurgicale pe inimă, făcute prin incizii de doar 3 cm la SUUB

Pacienții cu boli cardiace sunt operați prin incizii de dimensiuni foarte mici la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), cu ajutorul unei tehnici minim-invazive. Echipa medicală care realizează acest gen de operații este condusă de conf. dr. Cătălin Constantin Badiu.

De la începutul anului, echipa medicală condusă de dr. Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim-invazivă – este vorba de chirurgia cardiacă endoscopică

medic chirurg stire suub

Aceste intervenții minim-invazive se efectuează în Blocul Operator Central de la SUUB, unde există aparatura de ultimă generație necesară. Pentru a opera inima endoscopic, se face o incizie foarte mică, de doar 3 centimetri, în spațiul intercostal, fără a fi afectată structura toracelui.

Dr. Badiu povestește că el și echipa sa au mers mai departe, îndreptându-se către procedurile endoscopice de tratare a valvei mitrale (minim invazive), în care trauma este și mai redusă.

Astfel, medicii operează valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri, printre coaste, fără a atinge structurile osoase.

„Pe lângă incizia prin care operăm pacientul, mai facem una mai mică, prin care introducem endoscopul cu care intrăm până la nivelul structurii cardiace respective, pentru a vedea exact zona care trebuie operată. Camera cu ajutorul căreia sunt redate pe monitoare structurile cardiace nu numai că mărește zona operată, dar o și redă tridimensional”, a explicat conf. dr Cătălin Constantin Badiu într-un comunicat.

Medicul a mai precizat că, în astfel de operații, echipa medicală nu vede direct structura cardiacă operată, ci vede imaginea 3D transmisă de endoscopul introdus în toracele pacientului, pe mai multe monitoare:

„Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real și semnificativ pentru pacient, deoarece structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc”.

Beneficiile chirurgiei cardiace minim-invazive

Potrivit medicului citat, care este totodată șeful compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SUUB, dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul pacientului, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive se depărtează coastele, de această dată, medicii „intră” prin spațiul de circa un centimetru lățime care există între două coaste.

„În țări ca Germania sau Belgia, aproximativ 40% dintre procedurile de valvă mitrală sunt efectuate minim-invaziv, dar numai sub 5% sunt prin proceduri endoscopice, numărul de centre și chirurgi care oferă astfel de proceduri fiind încă foarte redus”, a explicat dr. Badiu.

Cui se adresează acest gen de operații

Șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară de la SUUB a amintit că astfel de operații nu pot fi făcute în cazul tuturor pacienților care suferă de o boală a valvei mitrale și explică faptul că echipa pe care o conduce încearcă să intervină endoscopic în cazul tuturor pacienților care nu au patologii care contraindică operațiile minim-invazive. 

chirurgie-cardiaca-endoscopica- B.O.C

„În cazul acestor tehnici chirurgicale, operatorul principal trebuie să lucreze foarte strâns cu întreaga echipă, fiecare membru al acesteia având rolul lui determinant pentru succesul procedurii. Comunicarea și interdependența dintre anestezist, chirurgi, ecografist, perfuzionist și, nu în ultimul rând, asistenta de instrumentar este una mult mai intensă față de cea din cadrul procedurilor convenționale”, a subliniat medicul chirurg.

Potrivit acestuia, la SUUB chirurgia cardiacă minim-invazivă reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate. Tot dr. Badiu punctează că numărul pacienților cu patologii valvulare singulare sau combinate care beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie este în continuă creștere în unitatea medicală: „Ne dorim să dezvoltăm programul endoscopic astfel încât toate operațiile valvulare ce permit o astfel de abordare să poate fi efectuate astfel”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com, SUUB

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe