Newsflash
Știri

Investiţii substanţiale pentru Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - mar. 24 2023
Investiţii substanţiale pentru Cluj-Napoca

Două secţii ale Clinicii Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” vor fi renovate prin intermediul programului #SpitalePublicedinBaniPrivaţi, derulat de Fundaţia Filantropică Metropolis.

gine2Acţiunile Fundaţiei Filantropice Metropolis, condusă de Codin 
Maticiuc, sunt cunoscute de publicului larg. În cei peste 20 de ani de activitate, fundaţia s-a implicat în renovarea și dotarea multor unităţi medicale din ţară, în cadrul mai multor proiecte.

„Fundaţia a investit peste 2,4 milioane de euro în renovarea și utilarea spitalelor din România. Suntem în 24 de orașe din ţară. Dorinţa noastră este de a aduce toate secţiile spitalelor la standardele cerute. Am ajuns la Cluj-Napoca, la Clinica de Obstetrică-Ginecologie «Dominic Stanca». Lucrările care au început în 15 martie vor dura circa trei luni. Ulterior, vom începe [renovările la] cealaltă secţie, Neonatologie, [cu] alţi 250.000! Practic, ne ocupăm de două secţii, Maternitate, respectiv Neonatologie, câte 250.000 de euro pentru fiecare în parte, 500.000 de euro în total”, spune Codin Maticiuc.

Cea mai veche maternitate din Transilvania

Clinica Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” – Obstetrică-Ginecologie II, cum mai este cunoscută –, este, așa cum a declarat prof. dr. Dan Mihu, șeful secţiei, cea mai veche maternitate din inima Transilvaniei.

Graţie implicării Fundaţiei Metropolis, clinica va putea fi adusă la nivelul de excelenţă reclamat, a punctat profesorul Mihu: „Înainte de toate, suntem o școală. Personal, îmi desfășor activitatea aici de peste 30 de ani. Am format generaţii de medici specialiști, unii în ţară, alţii stabiliţi peste hotare, toţi însă reprezentându-ne cu cinste. Suntem nu numai o școală și o unitate de renume naţional și internaţional, ci și locul în care se produce mirajul nașterii și al vieţii. Azi, ca să dau un exemplu (15 martie 2023 – n.a.) au văzut lumina zilei cinci copii! Numai anul acesta s-au născut peste 500 de copii. De altfel, suntem și secţia cu cel mai mare număr de nașteri pe an, 2.200, ca să vă ofer o cifră”.

O idee de viitor

Secţia Obstetrică-Ginecologie are 74 de paturi, dintre care 12 de ATI, iar secţia de Neonatologie are 38 de paturi, dintre care 8 sunt de Terapie Intensivă. „Din nefericire, funcţionăm în sistem pavilionar. Iar un spital de profil, monobloc poate fi o idee de viitor”, a completat șeful de secţie.

De reţinut sunt și cele declarate de prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca: „Suntem un spital mare, cu activitate în 33 de clinici, 1.542 de paturi în total. Majoritatea clădirilor au o vechime de peste 100 de ani. Sunt clădiri pe care ne străduim să le menţinem în stare de funcţionare. Facem eforturi, acceptăm surse de finanţare, scriem proiecte de finanţare. Pentru toţi copiii care se nasc la Clinica Obstetrică-Ginecologie «Dominic Stanca» este o experienţă pozitivă, datorită profesioniștilor clinicii”.

Unitatea spitalicească are statut de Spital Regional de Urgenţă până când noul spital regional de urgenţă va începe să funcţioneze, a menţionat managerul unităţii sanitare.

Citiți și: Starea de alertă privind gripa a încetat

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe