Newsflash
Știri

IRM-ul portabil, util în terapie intensivă

de Dr. Mădălina Badea - mar. 20 2020
IRM-ul portabil, util în terapie intensivă

Dificultatea de a utiliza această metodă în unităţile de terapie intensivă survine din mobilitatea redusă a pacienţilor aflaţi în stare critică, dependenţi de diverse dispozitive medicale și de substanţe.

Utilizarea rezonanţei magnetice (IRM) pentru detectarea leziunilor ischemice sau hemoragice cerebrale este sigură și eficientă. Dificultatea de a utiliza această metodă în unităţile de terapie intensivă survine însă din mobilitatea redusă a pacienţilor aflaţi în stare critică, dependenţi de diverse dispozitive medicale și de substanţe. IRM-ul portabil poate fi un dispozitiv practic în astfel de situaţii, pentru a ghida diagnosticul și tratamentul, după cum au prezentat cercetătorii de la Yale School of Medicine în cadrul Conferinţei Internaţionale de AVC*.

poza 2 - Hyperfine Research
Sursa foto: Hyperfine Research

Ei au dezvoltat un aparat portabil de 1,5 Tesla, pe care l-au testat prin intermediul unui studiu ce a inclus 96 de pacienţi internaţi în unitatea de terapie intensivă neurologică. Pacienţii aveau diagnostic clinic de accident vascular cerebral (AVC) sau de altă leziune cerebrală și
se aflau în primele șapte zile de la debutul simptomelor.

Majoritatea pacienţilor (87%) au reușit să efectueze această examinare, cu o durată medie de achiziţie de 29 de minute. În ceea ce privește restul de 13%, motivele pentru care examinarea nu s-a putut efectua au inclus claustrofobia și obezitatea. Dispozitivul a putut fi conectat la o sursă standard de alimentare, nu a interferat cu funcţionarea dispozitivelor la care pacientul era conectat și nu a produs reacţii adverse semnificative.

Astfel, utilizarea acestui IRM portabil s-a dovedit a fi fezabilă și sigură pentru diagnostic la această categorie selectată de pacienţi. Perspectivele includ îmbunătăţirea componentelor hardware și software, pentru a obţine imagini de calitate superioară, identificarea unor aspecte particulare ale AVC-ului în fazele hiperacute, pentru a crește acurateţea de diagnostic și extinderea utilizării acestui dispozitiv în unităţile de primiri urgenţe.

 


Notă autor:

*https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/7927/presentation/4670

ETICHETEirmATI

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe