Newsflash
Știri

Județul Alba: caravană de screening pentru cancerul de col uterin, în cinci localităţi

de Florentina Ionescu - feb. 23 2023
Județul Alba: caravană de screening pentru cancerul de col uterin, în cinci localităţi

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş continuă desfășurarea unui proiect menit să efectueze screening pentru cancerul de col uterin.

Astfel, o caravană de screening pentru depistarea cancerului de col uterin va fi prezentă, în perioada 23-27 februarie a.c., în cinci localităţi rurale din judeţul Alba, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES

Așadar, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 23-27 februarie 2023 în judeţul Alba, în localităţile Câlnic, Gârbova, Spring, Doştat şi Şibot. 

cancer col uterin

Consult de specialitate pentru femei

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi testare HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 23-27 februarie 2023 este următorul:

Câlnic - 23.02.2023 - începând cu ora 10.00 (la Primărie);

Gârbova - 23.02.2023 - începând cu ora 14.00 (Căminul Cultural);

Spring - 24.02.2023 - începând cu ora 10.00 (Căminul Cultural);

Doştat - 24.02.2023 - începând cu ora 13.00 (Căminul Cultural);

Şibot - 27.02.2023 - începând cu ora 10.00 (Str. Principală nr. 153).

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect duce, de obicei, la vindecarea completă.

Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, nouă din zece cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite.

Serviciile medicale sunt finanţate în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe