Newsflash
Știri

Jumătate dintre pacienții pediatrici cu carii dentare prezintă probleme grave

de Dorina Novac - feb. 1 2022
Jumătate dintre pacienții pediatrici cu carii dentare prezintă probleme grave

Un studiu realizat de Asociația pentru Sănătate Orală arată că jumătate dintre pacienții-copii cu carii dentare prezintă probleme grave, până la pierderea prematură a dinților de lapte.

Principalul impediment în tratamentul ortodontic pediatric din ultimul an a fost absența dinților de lapte, din cauza extracțiilor premature, conform unei cercetări realizate de Asociația pentru Sănătate Orală în Ortodonție Ortho FACE în parteneriat cu Ortho Institute, realizate pentru a celebra luna februarie, Luna Internațională a Sănătății Dentare a Copiilor.

pacienti pediatrici

Conform cercetării realizate pe un eșantion de 500 de părinți din mediul urban, se remarcă o creștere a copiilor cu probleme stomatologice grave, 80% având deja carii, iar 50% dintre aceștia având probleme grave precum extracțiile sau cavități plombate mari.

„Aproximativ 8 din 10 copii care se prezintă la ortodont au carii, însă, aproximativ jumătate dintre aceștia prezintă probleme grave, care fac imposibilă începerea tratamentul ortodontic. Tratamentul ortodontic pentru corectarea malocluziilor trebuie să înceapă cât mai devreme și are nevoie de dinții de lapte pentru montarea aparatelor dar și pentru crearea spațiului necesar erupției dinților definitivi”, a spus Ela Bănică, fondatoarea asociației.

Principalele motive pentru aceste rezultate sunt igiena dentară precară. Astfel, 38% dintre respondeți admit că periajul copiilor lor durează sub 2 minute, în timp ce 16% admit că nu se spală în mod regulat.

O altă problemă majoră este că prima vizită la stomatolog se face mult prea târziu, după 7 ani, doar 5% dintre părinți admițând că i-au adus la primul control înainte de această vârstă.

Totodată, 93% dintre cei care își aduc copii la control stomatologic sau ortodontic, au ca motiv durerea de dinți.

Conform specialiștilor în sănătate orală, primul control stomatologic ar trebui făcut imediat ce apare primul dinte de lapte iar primul consult ortodontic ar trebui făcut de la 3 ani.

De asemenea, ar fi bine ca alegerea periuțelor de dinți, a aței dentare și a periuțelor interdentare să se facă în urma recomandărilor personalizate oferite de medic.

În contextul pandemiei, igiena dentară a devenit cu atât mai importantă pentru că purtarea măștii accentuează respirația orală (pe gură) ceea ce duce la schimbarea cantității și calității salivei, iar dinții nu mai sunt astfel protejați de carii.

Pentru a crește gradul de conștientizare, Ortho Institute împreună cu asociația Ortho FACE au declarat luna februarie „Luna Sănătății Dentare a Copiilor”, pentru a atrage atenția asupra acestor probleme.

Peste 33% din părinți nu-și duc copiii la dentist

Potrivit celui mai recent studiu de piață anual Kantar, reprezentativ pentru piața de stomatologie, comandat de Rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu, o treime (33,7%) dintre părinți nu au fost vreodată cu copiii la stomatolog, în creștere cu 5% față de anul trecut, fiind cel mai mare procent înregistrat în ultimii patru ani.

„Rezultatele analizei din acest an relevă cifre îngrijorătoare, în special în privința copiilor pe care vedem că de la an la an tot mai mulți părinți nu îi aduc la dentist, majoritatea din cauza lipsei banilor, deși conform Legii 95/2006, copiii sunt asigurați gratuit în sistemul sanitar românesc. Este timpul să ne unim - medici, autorități, părinți - și să găsim împreună o soluție pentru această epidemie de probleme dentare netratate. Studiile ne arată că neglijarea sănătății dentare de la o vârstă fragedă are efecte devastatoare pentru sănătatea generală și aduce probleme de creștere”, declară dr. Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au declarat că în 2020, din totalul cheltuielilor pentru asistența medicală din România, din fondul unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, ramură pe care au numit-o „Cenușăreasa asistenței medicale”.

Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate dentară se vede și în clasamentele europene: România este pe ultimul loc în Europa la incidența cariilor dentare, care afectează 99% din populație.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe