Newsflash
Știri

Jurnalul pacientului cu astm

de Mirabela VIAŞU - iul. 31 2013
Jurnalul pacientului cu astm
   Peste un milion de români prezintă simptome asociate astmului bronşic, a cărui prevalenţă este într-o continuă creştere. În 2011, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală cronică ajunsese la 23.552, în creştere cu 12% faţă de anul 2009. La copil, vorbim de o prevalenţă mult mai mare decât la adult, deoarece astmul se asociază adesea şi cu rinita alergică. În prezent, statisticile arată că 6,4% din copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani sunt diagnosticaţi cu astm. Mai mult, există şi foarte mulţi care trăiesc cu boala fără să ştie, pentru că diagnosticul este mai greu de pus dacă pacientul prezintă simptome atipice. 
   Numărul cazurilor de astm a crescut mult în ultimii 20 de ani din cauza modificării stilului de viaţă. În opinia preşedintelui Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, prof. dr. Diana Deleanu, există un cumul de factori care stau la baza acestei creşteri: în general, copiii trăiesc mai mult în casă decât în exterior, factorii infecţioşi, care influenţează încă de la naştere sistemul imunitar, dar şi factorii de poluare, care afectează nu numai organismul uman, ci şi alergenii, făcându-i mai agresivi.
   Astmul pune o presiune atât pe medici, pe pacienţi, cât şi pe sistemul medical, prin costurile generate. O treime din costurile directe sunt cauzate de urgenţe, spitalizări şi decese, din care 22% reprezintă costurile medii ale consultaţiilor, 37%  sunt costuri asociate medicaţiei (în special terapii de criză), 20–25% – spitalizarea, iar 15% sunt costuri produse de comorbidităţi, transport de urgenţă sau îngrijiri la domiciliu. La acestea se adaugă şi costurile indirecte, care reprezintă 50% din totalul costurilor aferente bolii. De ce apare această presiune financiară, în condiţiile în care boala poate fi stabilizată? Pentru că astmul nu este controlat, pacientul nu este suficient informat, iar medicul nu dispune de timpul necesar pentru a-şi educa şi îndruma toţi pacienţii. „Într-o consultaţie de 20–30 de minute ai foarte multe de comunicat medical şi uneori ai şi misiunea dificilă de a familiariza pacientul cu noţiuni elementare despre boală, cu ceea ce trebuie să evite, cu limitările bolii şi cu beneficiile unei medicaţii acceptate pe termen lung“, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Pacienţii trebuie să înţeleagă  că tratamentul  e pe viaţă

   Boala scapă de sub control din momentul în care pacientul decide să-şi întrerupă tratamentul. De multe ori, pacienţii cred că boala se vindecă după câteva luni de tratament şi prin urmare, întrerup medicaţia, se simt mai bine şi nu mai merg nici la controalele medicale. Total greşit. Simptomatologia bolii revine mult mai agresiv, iar medicii trebuie să prescrie o medicaţie mai puternică. Pacientul trebuie să înţeleagă că odată ce a început tratamentul, acesta trebuie urmat toată viaţa.
   În România nu există date privind aderenţa pacienţilor astmatici la tratament, însă în studiile din literatura de specialitate este precizat că în ţări cu tradiţie în educarea pacienţilor, aderenţa nu depăşeşte 45–50% (ex. Marea Britanie). „Când vorbim de complianţă la tratament, există diferenţe în funcţie de categoriile de vârstă, iar grupa cea mai dificil de convins să nu renunţe la tratament o reprezintă adolescenţii. Aceştia au tendinţa de a-şi nega boala şi nu vor să fie dependenţi de medicamente“, explică prof. dr. Diana Deleanu.

Un nou instrument de control

   În mod clar există un deficit de educaţie. Pentru a-l acoperi, medicii alergologi şi cei pneumologi şi-au unit forţele şi au lansat kitul de asistenţă a bolnavului cu astm, un instrument util pacienţilor pentru înţelegerea, controlul şi tratarea afecţiunii. Pachetul cuprinde „Jurnalul pacientului adult cu astm“ şi „Jurnalul copilului cu astm“, atât în format tipărit, cât şi digital (pentru web, telefon, tabletă). Jurnalul are 84 de pagini cu informaţii despre boală, simptome, factori predispozanţi, lista de analize şi investigaţii necesare, tipuri de tratament recomandate, precum şi un ghid pentru toată gama de dispozitive necesare în administrarea terapiei. De asemenea, jurnalul conţine şi testul ACT, util în autoevaluarea nivelului de control asupra bolii, care este recomandat să fie  făcut prima dată sub îndrumarea medicilor.
   Cele două jurnale vor fi tipărite, în primă fază, în 5.000 de exemplare şi vor fi împărţite pacienţilor din toată ţara prin intermeniul medicilor pneumologi şi alergologi. Totodată, ambele instrumente vor fi disponibile şi online, pe site-ul www.jurnalulpacientului.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe