Newsflash
Știri

Kit de urgenţă pentru viol

de M. V. A. - feb. 20 2014
Kit de urgenţă pentru viol
   Institutul Britanic pentru Cercetare Oncologică (Institute for Cancer Research) solicită autorităţilor UE rezolvarea unei probleme legislative care permite companiilor farmaceutice să renunţe la obligaţia de a testa anumite medicamente şi pentru cazurile pediatrice. „Multe citostatice dedicate adulţilor ar putea fi eficiente şi în cazul copiilor dacă am putea să le testăm în studii clinice“, spune Louis Chesler, cercetător la institutul menţionat mai sus. Directorul Institute for Cancer Research susţine, citat de Reuters, că „sistemul actual eşuează în a oferi copiilor acces la tratament inovativ care le-ar putea prelungi viaţa. Legislaţia UE are nevoie de o modernizare rapidă“.
 
   Clinicile de ginecologie din Marea Britanie traversează o criză acută de lipsă de personal, constată într-un raport o comisie parlamentară britanică. „Presiunea exercitată asupra personalului duce la un moral scăzut, aproape o treime dintre moaşele cu experienţă mai mică de 10 ani intenţionând să părăsească cât mai repede clinica în care lucrează. Peste jumătate dintre maternităţi nu angajează suficienţi ginecologi pentru a acoperi corespunzător toate gărzile“, menţionează raportul. Numărul de moaşe este cu 2.300 mai mic decât necesarul satisfăcător, iar fondurile publice au scăzut în ultimii ani. Printre efectele acestei crize de personal se numără, de pildă, o creştere a numărului de infecţii la mamele şi bebeluşii internaţi în perioada weekendului. Autorităţile engleze susţin că nu pot asigura fondurile necesare pentru garantarea continuităţii îngrijirii mamelor. În acelaşi timp, calitatea serviciilor oferite în maternităţile britanice rămâne printre cele mai bune din Europa, ceea ce a permis oficialilor guvernamentali să minimalizeze constatările raportului.
 
   Administraţia Casei Albe a decis luna trecută să aloce un contract pe durată de un an, în valoare de 91 milioane de dolari, companiei Accenture pentru administrarea site-ului guvernamental healthcare.gov, locul unde americanii pot încheia asigurări de sănătate în formula propusă prin Obamacare. Alegerea Accenture dintr-un număr total de patru firme interesate a provocat controverse în media de la Washington care a subliniat faptul că, în ultimul deceniu, aproape 30 de proiecte administrate de Accenture au întâmpinat probleme tehnice sau au adus depăşiri ale costurilor iniţial prognozate. Totodată, chiar instituţii americane oficiale au criticat Accenture pentru „lipsa unei etici în afaceri“. Casa Albă îşi motivează alegerea prin experienţa firmei în piaţa asigurărilor de sănătate din California şi prin faptul că Accenture, o companie cu peste 28 de miliarde de dolari venituri anuale, are o reputaţie solidă. Experţii din domeniu, consultaţi de cotidianul „Washington Post“ susţin că nu există firme active în domeniul contractării guvernamentale fără contracte problemă în antecedente, dar că, pe de altă parte, Accenture nu are experienţă în domeniul sănătăţii la nivel federal.
 
   Autorităţile de la Paris au lansat un „kit de urgenţă“ în caz de viol sau agresiune sexuală, în ceea ce este o încercare de a simplifica traseul terapeutic al femeilor care trec printr-un astfel de eveniment traumatizant. Kitul de urgenţă cuprinde un test anti-HIV, anticoncepţionale, un aparat foto pentru a documenta probele şi o listă de medici. În Franţa se produc 75.000 de agresiuni sexuale pe an, adică una la fiecare opt minute, dar doar în 1.400 de cazuri se ajunge la condamnări.
 
   O altă statistică îngrijorătoare pentru englezi constată că timpul de răspuns al ambulanţelor a crescut cu aproape două minute faţă de 2011. În nouă dintre cele 11 departamente regionale în care sunt organizate ambulanţele englezeşti, timpul de reacţie la urgenţe s-a deteriorat în ultimii ani. Scăderea este foarte importantă întrucât, pentru anumite patologii, acest interval de sosire la locul urgenţei poate reprezenta diferenţa dintre viaţă şi moarte. În nord-estul Angliei acest interval a crescut cu 51 de secunde, iar coordonatorul Ambulanţei a fost convocat la o audiere parlamentară pentru a da explicaţii. Experţii citaţi de presa britanică sugerează că această creştere s-ar putea datora timpilor de aşteptare măriţi în departamentele de primiri urgenţe care împiedică fluidizarea fluxului pacienţilor aduşi cu ambulanţa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe