Newsflash
Știri

Klaus Iohannis: primul set de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în țară la începutul lui 2021

de Florentina Ionescu - nov. 26 2020
Klaus Iohannis: primul set de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în țară la începutul lui 2021

Ministerul Finanțelor a anunțat ieri că a semnat o plată de aproape 12 de milioane de euro, sumă care reprezintă avansul pentru vaccinul împotriva COVID-19. În acest context, președintele României a adus câteva lămuriri pe acest subiect.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut ieri, 25 noiembrie, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

klaus iohannis 10 noiembrie

Întrebat de jurnaliști câte doze din acest vaccin anti-COVID vor ajunge în primă fază în România, șeful statului a declarat:

„Uniunea (Europeană – n.red.) a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin. În funcție de numărul de doze disponibile, ele vor ajunge și la noi. Împărțirea întregului număr de doze care se livrează, la un moment dat, se face proporțional cu populația din fiecare țară. Și atunci, în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă Uniunea Europeană se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă. Dar, la noi, este foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat în esență personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor”.

Situația măștilor neconforme

Un alt subiect discutat aseară a fost faptul că ministrul Economiei a spus recent că jumătate dintre măștile comercializate pe piața din România sunt neconforme și nu protejează populația de infectarea cu noul coronavirus.

„Am vorbit astăzi (ieri – n.red.) cu ministrul Popescu și mi-a relatat că ANPC a verificat și a găsit foarte multe măști neconforme. Ele pur și simplu trebuie retrase din comerț, comercianții amendați ca să își revină. În paralel, mi-a spus că există între timp destul de mulți producători în țară, care produc măști care pot purta această denumire - măști de protecție și atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie să facem diferența între măști de protecție, cum sunt acestea pe care le purtăm noi și pur și simplu obiecte cu care poți să acoperi fața sau gura, care, sigur, au un grad mult mai redus de protecție. Deci, populația trebuie să se informeze, iar ANPC trebuie să verifice că atunci când se vinde ceva ce se numește «mască de protecție», să fie mască de protecție și nu altceva”, a mai declarat aseară președintele Klaus Iohannis.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe