Newsflash
Știri

La Cluj s-a vorbit frumos, dar cam atât!

de Demostene ŞOFRON - oct. 14 2016
La Cluj s-a vorbit frumos, dar cam atât!
     Premierul Dacian Cioloș a ales UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca pentru deschiderea anului universitar. O alegere inspirată pot spune, atât timp cât mediciniștii clujeni nu prea au avut parte de asemenea întâlniri de grad zero. Trei au fost punctele abordate de el, cu trimiteri la ceea ce se întâmplă în cotidianul nostru, marcat de „breaking news“ aproape continuu, în care cadrele medicale sunt tot mai acuzate de te miri ce.
     Dacian Cioloș este un om politic de ale cărui bune intenții nu ne îndoim, dar discursul său nu a abordat de exemplu, salariile cadrelor medicale sau ale celorlalte categorii profesionale din sistemul de sănătate. Nu a abordat nici deblocarea de posturi, găsirea de fonduri pentru plata gărzilor, sau pentru ridicarea noilor centre medicale. Între timp, multe cadre medicale vor părăsi România, își vor găsi de lucru peste hotare, cei de acasă rămânând cu promisiuni, vorbe frumoase fără acoperire. Puteau fi subiecte care să-i motiveze pe studenți să nu mai ia în calcul emigrarea.
     În momentul în care vor ajunge să profeseze, le-a spus premierul, să fie în măsură ca prin contribuția lor să se recâștige încrederea în sistemul de sănătate, ceea ce presupune, în primul rând, onestitate, verticalitate, curajul de a spune lucrurilor pe nume: „Cred că nu trebuie lăsată presiunea publică să umbrească lucrurile bune care se fac în sistemul medical și de sănătate din România (...), dar, în același timp, împreună să identificăm problemele, să avem curajul să vorbim despre ele și să putem găsi soluții“.
     Există un paradox pe care va trebui să-l rezolvăm, a continuat Cioloș, România are școli de medicină de elită, însă domeniul medical și de farmacie se confruntă cu probleme care trenează de ani buni: „Nu putem rezolva toate problemele într-un an, dar este important să fim conștienți de ele“. Este nevoie de măsuri drastice, de asemenea, în formarea doctorală, pentru a nu compromite ceea ce se face bun. „Cu această problemă a plagiaților, imaginea sistemului doctoral din România riscă să fie afectată în Europa și în lume“, a arătat acesta, atenționând că nu este nevoie de o fabrică de diplome pentru a avea spor la salariu sau pentru a putea promova. Formarea doctorală trebuie să fie una de elită. Este vorba de cercetare, de a aduce idei noi: „Nu o lege poate defini ce este plagiat sau nu, ci cei care lucrează în cercetare, cei care au făcut o lucrare de doctorat și care știu ce înseamnă a produce ceva nou și a face știința să avanseze“.
 
     Este important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat, a continuat premierul, și să trecem la o reevaluare a școlilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra școlilor doctorale, să facem o separare clară între școlile doctorale care produc știință și cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă.
     Cuvinte frumoase și... cam atât!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe