Newsflash
Știri

Lămuriri privind ordonanța care modifică Legea 95. Pacienții nu vor plăti nimic!

de Florentina Ionescu - feb. 6 2020
Lămuriri privind ordonanța care modifică Legea 95. Pacienții nu vor plăti nimic!

Ministerul Sănătății clarifică modificările și completările aduse prin OUG la Legea 95 privind reforma în sănătate. Nu se privatizează niciun serviciu medical!

Reprezentanții MS fac mai multe precizări pentru public. Una dintre ele este că „Prin modificările aprobate marți, pacienții NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere”.

ministerul sanatatii

Totodată, potrivit MS, „NU se privatizează niciun serviciu medical! Modificările de astăzi dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat!”.

Cum sunt afectați pacienții critici de aceste modificări

Reprezentanții MS aduc în discuție, în acest comunicat, infarctul miocardic acut și accidentul vascular, bolile care generează o mortalitate mare în România. Aceștia vorbesc despre o actualizare a legislației din 2014, care avea o formulare ambiguă:

„Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc. Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic. În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus”, se precizează în document.

În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc.), prin modificarile aduse astăzi scriu cei din MS se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum, dar și la spitale private care pot opera aceste programe.

„De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.”

Cum îi afectează modificările pe bolnavii de cancer

O altă modificare importantă de care amintesc cei din MS este pentru Programul Național de Oncologie.

„Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.”

Se precizează în comunicat că, „pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, Ministerul Sănătății deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat.”

Citește și: Reacția lui Raed Arafat la ordonanța care modifică legea din domeniul sănătății


Notă autor:

Sursa foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe