Newsflash
Știri

Landouri prevăzute cu un dispozitiv frigorific, în două spitale din Capitală

de Dorina Novac - mar. 29 2023
Landouri prevăzute cu un dispozitiv frigorific, în două spitale din Capitală

În Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, respectiv în Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” din București, au fost amenajate spații de suport pentru mamele care au născut un copil care nu a supraviețuit.

Asociația Zi de Bine, împreună cu Asociația Moașelor Independente, aduce în spitale primele unități CuddleCot, landouri prevăzute cu un dispozitiv frigorific, pentru ca părinții unui copil care nu se naște viu să aibă ocazia să își ia rămas bun.

Asociatia Zi de Bine_CuddleCot

De asemenea, și pentru personalul medical vor fi organizate workshopuri privind gestionarea corectă a acestor traume.

În plus, proiectul „Mame fără Flori” presupune și organizarea de grupuri de consiliere pentru gravide și proaspeții părinți.

„O asemenea experiență nu poate fi explicată prin cuvinte, însă cu siguranță putem empatiza și oferi sprijin mamelor care trec printr-un astfel de moment. Acele câteva clipe în care mama își poate vedea copilul, și are timp dar și spațiu pentru a procesa situația, pot cântări enorm. Acest proiect vine în sprijinul părinților care au nevoie de suport pentru a putea elibera durerea pe care o simt, însoțiți de un terapeut specializat în gestionarea unei traume”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România, în anul 2021, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1.280 de decese. Astfel, multe mame ies din maternități fără un copil în brațe, iar sprijinul pe care acestea îl primesc este aproape inexistent.

Proiectul „Mame fără Flori” cuprinde și organizarea de grupuri de informare și suport pentru gravide, proaspetele mame și partenerii lor, pentru ca aceștia să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei.

„Sperăm ca prin proiectul nostru să putem alina măcar o mică parte dintr-o astfel de durere și să oferim părinților care au pierdut un copil, timpul și spațiul intim pentru o despărțire atât de nedreaptă, dar și sprijin specializat din partea unui psiholog format pentru a lucra cu astfel de traume. De asemenea, oferim sesiuni interactive de formare pentru personalul medical, în vederea gestionării cazurilor mamelor care își pierd copiii, dar și a traumei vicariante, care poate afecta în mod direct cadrele medicale. Prin grupurile de informare și suport, venim în sprijinul gravidelor și proaspeților părinți cu informații și consiliere, conform celor mai bune practici internaționale și cu recomandări bazate pe dovezi privind sarcina și nașterea, alăptarea, îngrijirea nou-născutului, dar mai ales, nevoile mamei și recuperarea postnatală”, a declarat Irina Mateescu, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

CuddleCot este un landou care conține un dispozitiv de răcire, astfel încât copilul fără viață să poată fi păstrat în condiții corecte pentru astfel de situații. Dispozitivul este folosit în majoritatea spitalelor din Marea Britanie, în țări din Europa, Australia sau SUA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe