Newsflash
Știri

Lansare: Ghid de bune practici pentru dezvoltarea asociațiilor de pacienți

de Florentina Ionescu - oct. 6 2020
Lansare: Ghid de bune practici pentru dezvoltarea asociațiilor de pacienți

Primul ghid de bune practici pentru dezvoltarea capacității asociațiilor de pacienți va fi lansat în curând în cadrul unui webinar.

La acest webinar sunt invitați să participe peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți din diferite arii terapeutice, localizate în toată România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Proiect de mentorat

Noutatea acestui Ghid vine nu doar din subiectul abordat, ci și din faptul că acesta a fost realizat în cadrul unui proiect mai amplu de mentorat al asociațiilor mai mici de pacienți de către asociații de pacienți cu experiență.

ghid asociatii pacienti

Dezvoltat cu sprijinul Sanofi, proiectul „Empowering Patients. Bune practici de la pacienți pentru pacienți”, are obiectivul să ajute pacienții să preia controlul și să găsească soluții pentru o mai bună sănătate, respectiv un acces mai bun la asistență medicală.

„Misiunea noastră este să fim alături de pacienți, nu doar prin activitatea noastră zilnică, ci și prin inițiative și proiecte care să o completeze. Acesta este principiul de la care am plecat când am pus bazele „Empowering Patients” - un proiect foarte drag nouă, pe care ne bucurăm să îl putem dezvolta atât de armonios împreună cu asociațiile de pacienți implicate, astfel încât pacientul român să își ocupe locul binemeritat la masa discuțiilor despre sănătate”, a declarat Cristina Pricop, Head of Public Affairs Sanofi Romania & Moldova.

Cine semnează ghidul

Printre semnatarii Ghidului se numără Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Alianța Națională pentru Boli Rare din România (ANBRaRO), Asociația Mame pentru Mame și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

„Este necesar ca pacienții să fie auziți și ascultați de actorii din sistemul de sănătate românesc și să poată avea un impact real asupra îmbunătățirii acestuia. Un rol foarte important îl au asociațiile de pacienți, care pot contribui semnificativ la modul în care pacienții se raportează la propriul status și rolul lor în cadrul sistemului de sănătate. Acestea pot aduce la masă nu doar o perspectivă amplă asupra nevoilor neacoperite, ci și insight-uri, expertiză și know-how valoroase, care pot contribui la optimizarea îngrijirii medicale și a opțiunilor de tratament,” a declarat Rozalina Lăpădatu (foto), președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Rozalina Lăpădatu
Sursă foto: https://www.facebook.com/APAARO

În cadrul webinar-ului, asociații de pacienți enumerate anterior vor prezenta principalele aspecte incluse în Ghid, dar vor vorbi și despre obstacolele cu care s-au confruntat în această perioadă și vor împărtăși propriile experiențe în depășirea acestora.

„Prin intermediul asociațiilor de pacienți, aceștia au deseori acces mai facil la informații, îndrumare, cunoștințe medicale și oportunitatea de a împărtăși propriile experiențe cu alte persoane care se confruntă cu situații similare. Este important ca aceștia să fie în contact cu alți pacienți și să devină activi, angajați și instruiți, să își facă vocea auzită,” a adăugat Dorica Dan, Președinte al Alianței Naționale pentru Boli Rare din România (ANBRaRO).

Informații valoroase

Ghidul include informații valoroase pentru asociațiile de pacienți aflate la început de drum sau care doresc să se dezvolte. Acesta acoperă teme precum structura organizațională a unei asociații de pacienți, care are un specific aparte față de alte ONG-uri, planificarea strategică, cel mai clar și eficient mod în care se pot redacta proiectele de finanțare, modul în care se pot atrage și implica voluntari în activitatea asociațiilor, gestionarea resurselor umane și multe altele.

„Am răspuns întotdeauna solicitărilor care vizează dezvoltarea sau consolidarea capacității asociaţiilor de orice fel, mai ales a celor de pacienți și am încurajat mereu împărtășirea de bune practici. Consider că cea mai simplă și mai utilă metodă de transmitere a informațiilor este prin puterea exemplului și prin împărtășirea propriilor experiențe, plăcute sau mai puțin plăcute, fiecare dintre acestea aducând câte o lecție importantă. De aceea, implicarea în acest proiect a fost mai firească pentru fiecare dintre noi”, a declarat Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame.

radu ganescu COPAC

În prezent, este nevoie de o colaborare între toate părțile implicate, mai ales în lumina multiplelor și constantelor transformări sociale și tehnologice cu care ne confruntăm, crede Radu Gănescu, președintele COPAC (foto). El a amintit și de contextul epidemiologic extrem de dificil al pandemiei de COVID-19, de anul acesta.

„Există câteva asociații de pacienți care au deja o lungă tradiție și o vastă experiență în spate, precum și expertiză în diverse arii terapeutice. Este nevoie însă ca și mai multe asociații de pacienți, mai mici sau la început de drum, să se alăture acestora, să aibă parte de îndrumarea necesară, pentru a se putea implica activ în cauza lor și pentru a contribui la consolidarea vocii pacientului în România”, a adăugat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Ghidul va putea fi descărcat de pe site-urile asociațiilor semnatare.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe