Newsflash
Știri

Legea antifumat este constituțională

de Adi BUTOI - feb. 5 2016
Legea antifumat este constituțională
     Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, că legea care interzice fumatul în locurile publice este constituțională, așa că actul normativ are acum cale liberă către promulgare. Instanța a răspuns astfel unei sesizări formulate de 33 de senatori care susțineau că, în actuala formă, legea antifumat produce discriminare. Votul judecătorilor a fost unanim.
     După intrarea în vigoare, legea va interzice fumatul în interiorul instituțiilor, în restaurante și baruri, la locurile de joacă pentru copii și chiar în taxiuri. În formularea Camerei Deputaților, se interzice fumatul în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“. Pentru nerespectarea legii, sunt prevăzute sancțiuni contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei pentru persoanele fizice.
     Legea va intra în vigoare la 45 de zile după publicarea ei în Monitorul Oficial. Conform gândul.info, statisticile pneumologilor arată că zilnic circa 89 de persoane își pierd viața din cauza fumatului, iar din acest punct de vedere 45 de zile poate să fie mult.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe