Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Legea privind concediile medicale pentru persoanele cu arsuri, promulgată

Viața Medicală
L. Budin vineri, 27 mai 2022, ora 16:12

OG nr. 14/2021 permite acordarea concediilor medicale peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele cu arsuri care necesită o perioadă mult mai mare de tratament şi recuperare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Ordonanţa Guvernului nr. 14/2021, prin care este permisă acordarea concediilor medicale şi, respectiv, a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită de 183 de zile anual, pentru persoanele care au suferit arsuri, informează Agerpres

semnare-document-cotroceni

Ordonanţa instituie unele prevederi care să permită acordarea concediilor medicale şi, respectiv, a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care au suferit arsuri şi care necesită o perioadă mult mai mare de tratament şi recuperare, în vederea reinserţiei socioprofesionale. 

Prin proiectul de act normativ se propune modificarea OUG nr. 158/2005 (...) în sensul introducerii unor prevederi care să permită acordarea concediilor medicale și, respectiv, a indemnizațiilor aferente, peste durata maximă stabilită de 183 de zile anual, la care se adaugă cel mult 90 de zile, pentru persoanele asigurare care au suferit arsuri și care necesită o perioadă mai mare de tratament și de recuperare a stării de sănătate, în vederea reinserției socio-profesionale ori în muncă, ca pesoane active și autonome”, se arată pe site-ul Camerei Deputaților, în expunerea de motive la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.14/2021 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

În cazul persoanelor cu arsuri care, la expirarea concediilor medicale acordate, potrivit prevederilor actuale, nu au fost recuperate din punct de vedere medical, dar pentru care există posibilitatea recuperării, „neadoptarea măsurilor cu privire la posibilitatea medicului curant de a propune acordarea unor concedii medicale până la vindecare este de natură să aducă atingere actului medical în sine și implicit pacientului, punând în pericol atât finalitatea scontată a actului medical, cât și interesul general al societății”, se mai arată în expunerea de motive.

Prin promulgare, proiectul devine Legea nr.158/2022

Ziua Internațională a Medicinei de Urgență, marcată astăzi

Iodură de potasiu: pastilele se ridică din farmacie, cu prescripție de la medic

Etichete: promulgare lege concedii medicale si indemnizatii peste durata maxima persoane cu arsuri

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.