Newsflash
Știri

Legea vaccinării face valuri

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 24 2017
Legea vaccinării face valuri
     Săptămâna aceasta a fost lansat în dezbatere publică proiectul de lege a vaccinării. Florian Bodog, ministrul sănătății a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul ministerului. Mult-așteptata lege ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
     România se confruntă cu o scădere constantă a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate, cauzele vehiculate fiind multiple: neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinării, lipsa de informare corectă a părinților, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri etc. În plus (sau în primul rând), nici aprovizionarea cu vaccinuri nu este suficientă și constantă. Organizația mondială a sănătății recomandă o acoperire vaccinală de cel puțin 95% pentru vaccinurile incluse în programul național de imunizare (prag ce pentru țara noastră pare greu de atins), potrivit expunerii de motive a proiectului de lege care poate fi consultat pe site-ul ministerului.
    Din cauza scăderii continue a acoperirii vaccinale în ultimii ani, la nivel național, România se află în plină evoluție a unei epidemii de rujeolă, peste 4.000 de cazuri fiind raportate în 38 de județe, cu 21 de decese, a arătat prof. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului sănătății, în cadrul conferinței de presă.
    Creșterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în programul național de vaccinare este unul dintre obiectivele proiectului de lege lansat, potrivit ministrului Florian Bodog. Noua lege prevede și stabilirea unei metodologii proprii a MS pentru achiziționarea de vaccinuri, „în așa fel încât să putem asigura în depozitul național un stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile aferente cel puțin egal cu necesarul anual, iar acest stoc de vaccinuri să aibă o perioadă de valabilitate de minimum 18 luni”.
    Proiectul de lege mai cuprinde asigurarea „lanțului de frig”, de la Unifarm până la medicul de familie; obligația statului român de a asigura condiții pentru diagnostic și tratament optim ale posibilelor reacții adverse la vaccinare; formarea profesională continuă a celor care administrează vaccinuri; constituirea unor grupuri tehnice de coordonare a activității de vaccinare (GTCAV) la nivel național și în județe care, printre altele, să informeze și să consilieze părinții cu privire la decizia de vaccinare și să realizeze campanii permanente de promovare a vaccinării.
    Furnizorii de servicii medicale de vaccinare vor fi obligați să se înregistreze în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), în cel mult doi ani de la publicarea legii. „Vaccinările efectuate se raportează și în RENV, iar decontarea serviciilor de vaccinare va fi realizată tot în concordanță cu raportările din registru”, a adăugat Florian Bodog. Contractele de furnizare de servicii medicale cu casele județene de asigurări de sănătate și a municipiului București și CasaOPSNAJ, pe programul național de vaccinare, se vor încheia doar cu furnizori înregistrați în RENV.
    Pentru vaccinurile obligatorii, furnizorul de servicii are obligația de a informa părintele sau reprezentantul legal cu privire la calendarul național de vaccinare și de a stabili calendarul de vaccinare a copilului, înainte ca acesta să împlinească vârsta de o lună.

 

Rele tratamente aplicate minorului

 

     Consimțământul pentru vaccinare este prezumat, dar părinții – sau, după caz, reprezentantul legal – vor putea refuza, în scris, vaccinarea. „Părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere”, a subliniat ministrul. La înscrierea în școli sau grădinițe, părinților li se va cere să prezinte documente care să ateste vaccinarea obligatorie. Dacă nu le au, părinții trebuie să prezinte un plan de recuperare a vaccinărilor în termen de un an sau o adeverință care să ateste că există contraindicații pentru imunizare.
    Mai mult, părintele care nu își vaccinează copilul până la vârsta de 3 ani va putea fi acuzat de infracțiunea de rele tratamente. Conform Art. 197 din noul Cod Penal, fapta de rele tratamente aplicate minorului reprezintă „punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de orice persoană în grija căreia se află minorul” și se pedepsește cu închisoarea de la trei la șapte ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
    Comisiile de vaccinare stabilite la nivelul județului și al municipiului București vor avea obligația de a sesiza serviciul public de asistență socială și direcția generală de asistență socială și protecția copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanții legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii. Aceleași comisii vor sesiza instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali prin nevaccinarea corespunzătoare vârstei.
    „A nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului și, în acest context, se încadrează în prevederile legii de protecție a copilului și numai o instanță poate decide dacă părintele a luat decizia în mod corect sau nu pentru protecția sănătății copilului”, a explicat dr. Amalia Șerban, director general adjunct la Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică din Ministerul Sănătății.

 

Reacțiile adverse și măsurile compensatorii

 

    Potrivit proiectului de lege, părinții și reprezentanții legali au dreptul să fie informați privind beneficiile vaccinării, utilitatea administrării vaccinurilor din calendarul de imunizare, dar și posibilitatea de a completa schema națională cu vaccinuri recomandate, pentru a obține beneficiul maxim pentru starea de sănătate a copilului. Mai au și dreptul să primească vaccinuri sigure, de calitate și eficacitate corespunzătoare, și să fie asistați de instituțiile statului în caz de reacții adverse severe. Potrivit articolului 2 din proiectul de lege, statul va oferi compensații pentru orice fel de efecte invalidante, dacă sunt dovedite relații de cauzalitate, confirmate de GTCAV. Tipurile de reacții adverse postvaccinale și măsurile compensatorii aplicabile urmează să fie stabilite prin hotărâre de guvern.
    Părinții și tutorii nu au doar drepturi, ci și obligații. Trebuie să meagă cu copilul la medicul de familie pentru vaccinare, dar și să răspundă convocării comisiei de vaccinare a județului sau a municipiului București. Dacă părinții pleacă din țară, copiii care ar urma să fie vaccinați, conform calendarului, vor trebui lăsați în grija unor membri ai familiei sau altor persoane, care să-i ducă la vaccinare.

 

Efectul bulgărelui de zăpadă

 

    După un nefericit exemplu dat săptămâna trecută de ministrul sănătății cu privire la un model de lege dintr-o altă țară unde rata vaccinării a ajuns la 97% doar pentru că medicii de familie care nu vaccinează sunt penalizați, jurnaliștii au vehiculat ideea că și medicii de familie din România vor fi penalizați, în virtutea acestei legi, dacă nu vaccinează. Cu toate că ministrul răspunsese ferm unei întrebări legate de acest aspect: „Nu, nu am zis asta. Dacă ați fi fost atenți, ați fi reținut că nu vor fi sancțiuni...”.
    Replica medicilor de familie nu s-a lăsat mult așteptată: Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a transmis un comunicat de presă în care spune că este „inacceptabil ca sancționarea medicilor de familie să fie soluția rezolvării problemei acoperirii vaccinale prăbușite, în condițiile în care discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin din ultimii ani au devenit deja o obișnuință, întreaga responsabilitate pentru achiziția acestora revenind Ministerului Sănătății. (...) În loc ca medicii de familie care asigură asistența medicală în cele mai izolate localități să fie ajutați și stimulați, vorbim astăzi de limitări inacceptabile ale practicii și despre sancțiuni?!”.
    În același comunicat, SNMF informează opinia publică și decidenții că „dacă se menține tendința de a considera întotdeauna că medicii sunt vinovați unici, vom refuza să mai fim parte dintr-un contract și că, prin atitudinea lipsită de responsabilitate a Ministerului Sănătății privind derularea activității de vaccinare, neasigurarea dozelor necesare, tărăgănarea aprovizionării, întârzierea și lipsa extinderii și modernizării schemei de vaccinare, se pune în pericol însuși programul național de imunizare și, implicit, viețile copiilor”.

 

Sancțiuni încă nu sunt, dar vor apărea

 

    Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conține încă un capitol de sancțiuni. Totuși, aceste sancțiuni, spunea marți Florian Bodog, vor apărea în lege în urma dezbaterilor publice și din comisiile de sănătate ale Parlamentului: „Noi știm că este necesar un astfel de capitol, la un moment dat a și fost gândit un set de sancțiuni, însă am considerat că este mai bine ca Parlamentul să le includă”, a explicat el. Iar aceste sancțiuni „vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanță din partea opiniei publice și, în același timp, să asigure o imunizare corectă a copiilor din România”.
   De sancțiuni se pare că nu va fi absolvit nimeni dintre cei cu responsabilități în activitatea de vaccinare: „Nu se discută numai de sancționarea părinților, ci și a Ministerului Sănătății, dacă nu își face treaba, a direcțiilor de sănătate publică, dacă nu își fac treaba, a medicilor implicați în implementarea acestui program de vaccinare. Adică ei trebuie să asigure vaccinul la timp”, a precizat și Alexandru Rafila.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe