Newsflash
Știri

Leziunile cutanate cronice: costuri şi tehnologii eficiente

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 1 2013
Leziunile cutanate cronice: costuri şi tehnologii eficiente
   Leziunile cutanate cronice constituie o patologie complexă, cu etiologii diverse şi un important impact economic, social, familial şi emoţional. Acestei problematici i-a fost dedicată o conferinţă, organizată la 18 iunie a.c. de revista Politici de sănătate, la care au participat medici de diverse specialităţi – dermatologi, chirurgi plasticieni, diabetologi, medici de familie etc., dar şi asistenţi medicali şi alt personal de specialitate.
   În deschiderea evenimentului, dr. Călin Alexandru, şeful Direcţiei de asistenţă medicală şi politici publice din Ministerul Sănătăţii, a subliniat deficienţele de finanţare în domeniu şi a exprimat intenţiile MS de a sprijini dezvoltarea sistemului ambulatoriu şi a îngrijirilor la domiciliu, de a găsi formulele organizatorice necesare pentru medicina paliativă şi asistenţa comunitară. MS are un proiect amplu, în prezent în negociere cu Banca Mondială, pentru dezvoltarea de astfel de centre, cu integrarea serviciilor medicale cu cele sociale.
   Dr. Daniela Vâlceanu, de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, a discutat despre evaluarea tehnologiilor medicale şi tratamentul leziunilor cutanate cronice. Domeniu multidisciplinar din cadrul analizei politicilor de sănătate, ce examinează aspectele medicale, economice, etice şi sociale ale diferitelor intervenţii şi tehnologii medicale, evaluarea sprijină luarea deciziilor manageriale şi clinice în domeniul sanitar, reprezentând o legătură între cercetare şi luarea deciziilor, pentru a îmbunătăţi costul de oportunitate şi a scădea costul crescut al unor decizii greşite. A fost subliniată importanţa standardelor de calitate în domeniul îngrijirilor de sănătate. Un bun exemplu îl constituie standardele de calitate NICE (National Institute for Health and Care Excellence), ce sintetizează dovezile ştiinţifice privitoare la eficacitate şi eficienţă, siguranţă, percepţia utilizatorilor, egalitatea de şanse şi impactul costurilor; ele au o importanţă deosebită în sprijinirea politicilor de sănătate şi sociale din Marea Britanie, centrate pe oferirea celor mai bune rezultate posibile pentru persoanele ce folosesc aceste servicii. Dintre aceste standarde, unele se referă la experienţa pacienţilor adulţi în cadrul serviciilor de sănătate. În ceea ce priveşte managementul riscului şi prevenirea ulcerelor cutanate de presiune, experţii de la Royal College of Nursing din Londra au elaborat în 2003 un ghid clinic ce include bune practici în domeniu şi folosirea tehnologiilor moderne la nivelul asistenţei medicale primare şi secundare. Pentru persoanele la risc sau cu ulcer cutanat, sunt necesare măsuri precum poziţionarea şi repoziţionarea, autoîngrijirea, nutriţia, dispozitive de reducere a presiunii, saltea cu spumă cu specificaţie înaltă. Îngrijirea centrată pe pacient este conceptul ce trebuie aplicat, indiferent de afecţiune.
   Dr. Mircea Olteanu, preşedintele Asociaţiei Spitalelor din România, a luat în discuţie calitatea şi siguranţa pacientului în spital şi necesitatea echipei multidisciplinare pentru îngrijirea pacienţilor cu leziuni cutanate cronice. Posibilele riscuri şi erori în managementul plăgilor cronice au fost trecute în revistă de Cristian Dobre, vicepreşedinte al Asociaţiei Purtătorilor de Stomă Cutanată din România. Dr. Silvia Condu a prezentat, din punctul de vedere al specialistului în chirurgie cardiovasculară, ulcerele cronice în ischemia periferică, insuficienţa venoasă şi limfedemul cronic.
   Incidenţa escarelor de decubit în unităţile ATI este aproximativ 10%, iar în unităţile de cronici poate ajunge la 50%. Mai mult de 60% apar la persoane peste 70 de ani. Reprezintă cauza de deces la 8% din paraplegici. Principiile şi tehnicile chirurgicale în cazul diferitelor tipuri de escare – sacrate, ischiatice, trohanteriene, îngrijirile postoperatorii au fost expuse de dr. Carmen Giuglea, chirurg plastician. Asistenţii medicali au aflat de la colegele lor, Georgeta Păsărin şi Eugenia Racheleanu, despre prevenţia, clasificarea şi îngrijirea ulcerului de presiune, respectiv despre managementul escarelor de presiune. A fost reiterată ideea că prevenţia este cel mai bun tratament. Sunt necesare şi la noi ghiduri de bună practică în domeniu, precum cel al Grupului european de studiu al ulcerelor de presiune.
   În încheiere, dr. Eugen Bleotu, a discutat despre locul şi rolul antibioticoterapiei topice şi sistemice în îngrijirea plăgilor maligne. Prin controlul infecţiei, aceasta determină un mai bun management al durerii, creşterea confortului psihosocial (prin remiterea mirosului şi a exsudatului), creşterea independenţei pacienţilor şi o mai bună calitate a vieţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe