Newsflash
Știri

Liderul de sindicat de la Spitalul C.F.Witting ar fi fost concediat ilegal

de Dorina Novac - aug. 24 2020
Liderul de sindicat de la Spitalul C.F.Witting ar fi fost concediat ilegal

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România consideră ilegală concedierea liderului Sindicatului „Salus” din Spitalul C.F. Witting, dr. Alexandru Gâdea, care a arătat public problemele cu care se confruntă unitatea medicală.

Potrivit Federației „Solidaritatea Sanitară”, dr. Gâdea Alexandru este cel care a indicat public problemele cu care se confruntă salariații din acest spital, în condițiile în care unitatea sanitară a fost mobilizată în lupta împotriva COVID-19.

doctor concediat
Sursă imagine: Pixabay

 

Astfel, federația a precizat, într-un comunicat de presă, că decizia de concediere reprezintă o sancțiune împotriva curajului de care liderul de sindicat a dat dovadă.

„Pentru a încerca să ascundă faptul că este vorba de o concediere ce a fost determinată de reacția publică pe care a manifestat-o dr. Gâdea Alexandru, conducerea unității a invocat un motiv halucinant pentru destituirea sa: desfacerea de drept a contractului individual de muncă în baza art. 56, alin. 1, lit. g din Codul Muncii. Temeiul juridic invocat (retragerea de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei) este contrazis flagrant de realitate, dr. Gâdea Alexandru având autorizația de liberă practică de la organismul profesional”, transmite sursa citată.

Aceasta a arătat că în referatul medicului de medicina muncii scrie că Alexandru Gâdea este „apt condiţionat” pentru lupta împotriva COVID-19.

„Conducerea C.F. Witting invocă ca motiv pentru concedierea dr. Gâdea Alexandru, liderul Sindicatului „Salus”, faptul că acesta este „apt condiționat” să lupte împotriva COVID-19. Dincolo de faptul că un salariat nu poate fi concediat de drept pentru un asemenea motiv, trebuie să remarcăm că în aceeași situație se află cca. 40 de salariați din aceeași unitate (singurul concediat fiind liderul de sindicat) și cca. 15% salariați din sistemul public de sănătate”, a mai transmis federația.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează că reprezintă un abuz flagrant concedierea salariaţilor care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităţilor. 

„Situaţia este cu atât mai aberantă în condiţiile în care măsura pe care Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi managerii unităţilor trebuiau s-o adopte în astfel de cazuri este cea pe care Federaţia Solidaritatea Sanitară a solicitat-o încă de la debutul pandemiei COVID-19, respectiv protejarea tuturor salariaţilor aflaţi la risc. Concedierea salariaţilor care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităţilor este un abuz flagrant, protecţia la care au dreptul legal fiind înlocuită de o măsură discriminatorie”, se arată în comunicatul de presă. 

De asemenea, federaţia consideră că absenţa intervenţiei din partea Guvernului în acest caz reprezintă un semnal al indiferenţei guvernanţilor faţă de viaţa şi sănătatea salariaţilor aflaţi în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe