Newsflash
Știri

Lombosciatica, cea mai frecventă nevralgie spinală

de Dorina Novac - feb. 11 2022
Lombosciatica, cea mai frecventă nevralgie spinală

Lombosciatica este cea mai frecventă nevralgie spinală întâlnită, care determină pacienții să solicite asistență medicală de specialitate, uneori în regim de urgență, precizează dr. Mirela Tărăbuță.

Mirela Tărăbuță, medic specialist neurolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a menționat că lombosciatica apare prin lezarea rădăcinilor nervoase L5 sau S1.

Lombosciatica

„Cauza principală este discopatia vertebrală lombară (herniile de disc L4-L5, L5-S1). Încă de la o vârstă fragedă, de pe la 20 de ani, la nivelul discului intervertebral începe un proces degenerativ, astfel încât pe la 30 de ani sunt deja constituite adevăratele hernii de disc”, a explicat medicul.

O altă cauză a lombosciaticii, des întâlnită, este spondilartroza lombo-sacrată, afecțiune vertebrală degenerativă.

De asemenea, afecțiunile inflamatorii (discite, TBC osos vertebral, arahnoidita spinală), formațiunile tumorale primare (meningioame, neurinoame) sau secundare (metastazele osoase vertebrale), traumatismele (fracturi vertebrale, plăgi penetrante, puncții lombare, anestezia epidurală, elongațiile), anomaliile congenitale se numără printre factorii etiologici ai lombosciaticii.

Spitalul Victor Babes
Sursă imagine: Spitalul Victor Babeș Timișoara // Facebook

Există o serie de factori favorizanți în declanșarea acestei nevralgii sciatice. Printre acestea se numara: sedentarismul, șederea prelungită pe scaun, postura greșită, ridicarea de greutăți, săriturile, atletismul, obezitatea, sarcina și nașterea.

„De cele mai multe ori, debutul este brusc, după un efort fizic susținut, cu durere puternică în zona lombară care se accentuează la mers, ortostatism prelungit, la efectuarea mișcărilor de flexie, extensie a coloanei, la frig, umezeală, când pacientul tușește sau strănută. După mai multe pusee acute, în care durerea a fost strict cantonată la nivel lombar, ea începe să iradieze spre regiunea fesieră, fața posterioară a coapsei, fața posterioară a gambei și poate ajunge până la nivelul degetelor de la picioare”, a subliniat dr. Mirela Tărăbuță.

Citește și: Actualităţi clinico-terapeutice în hernia de disc lombară

În ceea ce privește investigațiile paraclinice, potrivit mediculiu, se va efectua radiografia coloanei lombo-sacrate față și profil și RMN de coloană lombo-sacrată.

„Tratamentul lombosciaticii include repaus fizic obligatoriu, odihna la pat, evitarea frigului, umezelii, tratament medicamentos (antalgice, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, decontracturante musculare, vitamine de grup B, anticonvulsivante, rahianestezie în lombosciatica hiperalgică persistentă), acupunctura, laser terapia, masajul terapeutic, kinetoterapia, folosirea dispozitivelor de susținere a coloanei lombare doar la recomandare medicală, iar în perioadele de acalmie fiziokinetoterapie, cură balneară, terapie termică”, a adăugat medicul neurolog.

Tratamentul chirurgical este recomandat pacienților care suferă de lombosciatică persistentă, recurentă, pe perioadă lungă de timp cu toate că pacientul a urmat recomandările medicale cu strictețe. Există și o situație de urgență în care intervenția chirurgicală este obligatorie și anume sciatica paralizantă.

Potrivit medicului din Timișoara, în majoritatea cazurilor, evoluția lombosciaticii este favorabilă, cu reducerea/dispariția durerii, însă durerea se poate și croniciza, cu apariția puseelor acute intermitente, iar în cazuri extreme poate să apară complicația majoră (paralizia musculară).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe