Newsflash
Știri

Luna mai, dedicată sănătăţii digestive

de Demostene ŞOFRON - mai 27 2022
Luna mai, dedicată sănătăţii digestive

Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, marcată în fiecare an la 29 mai, este un prilej de a-i omagia pe cei care luptă cu bolile digestive, dar și de a atrage atenţia asupra metodelor de depistare, profilaxie, tratament.

logo ziua sanatii digetsive 2022

Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales ca temă dedicată Zilei Mondiale a Sănătăţii Digestive prevenţia cancerului colorectal. Cancerul colorectal a devenit una dintre cele mai comune maladii, fapt care nu mai este de mult o noutate. Dovezile actuale arată că șansele de vindecare și reinserţie socială depind, în primul rând, de depistarea precoce. Astfel, rata de vindecare poate atinge, și chiar depăși, 90%.

În România, cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de mortalitate neoplazică, după cel pulmonar. În 2020, se făcea responsabil de cele mai multe cazuri noi de cancer diagnosticate (potrivit datelor
GLOBOCAN). La persoanele peste 50 de ani vorbim, practic, nu numai despre creșterea incidenţei, ci și despre creșterea mortalităţii prin acest tip de cancer. Vârstei i se adaugă și alte asocieri, cum sunt lipsa activităţilor fizice, dieta nesănătoasă, recidiva în cazul celor care au avut deja această boală, antecedentele de cancer ovarian, de uter sau de sân.

Întreaga lună mai este considerată Luna Sănătăţii Digestive. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit cu mult timp în urmă ca în luna mai personalul care lucrează în domeniul îngrijirii medicale, asociaţiile de pacienţi, autorităţile din domeniul sănătăţii să își focalizeze atenţia asupra patologiei digestive și a celor care suferă de boli digestive. „Patologia digestivă este atât de complexă, încât putem spune că fiecare dintre noi o cunoaște: un episod de boală diareică, un episod de reflux gastroesofagian, o vărsătură sunt raportate de oricine în decursul vieţii”, a subliniat profesorul Dan L. Dumitrașcu, într-un dialog pe care l-am purtat cu acest prilej.

Abordări și justificări

Medicul clujean a arătat că diversitatea bolilor digestive – mai ales a cancerelor digestive –, a infecţiilor intestinale și hepatice, a bolilor inflamatorii sau chiar a tulburărilor funcţionale reprezintă un argument suficient pentru a justifica acţiunile de conștientizare și educaţie atât a actorilor implicaţi în îngrijiri de sănătate, cât și a pacienţilor. „Totodată, ele justifică și profilaxia în populaţia generală. Mai nou, s-a semnalat întrepătrunderea patologiei digestive cu cea metabolică, chiar cu obezitatea”, a atras atenţia profesorul Dumitrașcu.

„Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive este un prilej de a-i omagia pe cei care dau lupta cu bolile digestive, dar și de a atrage atenţia asupra metodelor de depistare, profilaxie, tratament. La omagierea Lunii și a Zilei Sănătăţii Digestive iau parte și Organizaţia Mondială de Gastroenterologie, Uniunea Europeană de Gastroenterologie, dar și societăţile naţionale de specialitate”, a spus prof. dr. Dan L. Dumitrașcu în încheiere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe