Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

MAE: Ce condiții trebuie să îndeplinească românii care merg în Cipru începând de azi

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 23 iulie 2020, ora 11:43

În contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe a explicat astăzi că se modifică pentru români condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Cipru. Iată ce trebuie să știe cei care pleacă în concediu în această țară.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe ( MAE), autoritățile cipriote au revizuit condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Cipru. Astfel, noile măsuri intră în vigoare astăzi, 23 iulie.

conditii cipru romania covid-19

Conform informațiilor comunicate de către autoritățile cipriote, condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

 1. categoria A – state considerate cu risc redus, pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru COVID-19;
 2. categoria B – state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru COVID-19;
 3. categoria C – state din care se poate călători în Republica Cipru numai cu îndeplinirea anumitor condiții, respectiv deținerea unei autorizații de călătorie, a unui test molecular negativ pentru COVID-19 și, în anumite cazuri, a unui permis special eliberat de Ministerul de interne cipriot.

Reprezentanții MAE precizează că România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia.

Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

 1. cetățenii ciprioți și cetățenii străini cu rezidență legală în Cipru pot intra cu condiția obținerii autorizației de călătorie și a prezentării testului molecular negativ pentru COVID-19;
 2. alte categorii de persoane, care provin din state încadrate la categoria C, pot intra doar cu condiția obținerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy.

Acte necesare

Astfel, potrivit comunicatului MAE, cetățenii care doresc să călătorească în Republica Cipru din România (și care nu fac parte din categoria cetățenilor ciprioți sau a cetățenilor străini cu drept de rezidență în Cipru) trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru următoarele:

 • autorizația de călătorie, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea călătoriei trebuie efectuată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor;
 • un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru, atestat printr-un certificat în limba engleză;
 • permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

Potrivit MAE, începând cu 17 iulie, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere decât în cazuri umanitare, cum ar fi: deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență. Deplasarea urmează să aibă loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.

Tot MAE amintește că lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată săptămânal de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară.

Asistență consulară

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Nicosia: 00357 22495333, 00357 22517333, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al ambasadei: 00357 97812277.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: mae cipru prevenire covid-19 criza COVID COVID-19 calatorii pandemie covid-19 pandemie de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.