Newsflash
Știri

Mai aproape de diagnosticul noninvaziv în cancerul colorectal

de Dr. Mădălina Badea - ian. 24 2020
Mai aproape de diagnosticul noninvaziv în cancerul colorectal

Anumiți markeri genetici fecali asociați bacteriilor intestinale ar putea fi utili pentru diagnosticul noninvaziv al adenoamelor și cancerului colorectal, conform unui studiu publicat recent în revista Gut.

În studiile efectuate anterior, cercetătorii de la The Chinese University of Hong Kong au identificat 20 de markeri genetici bacterieni candidați pentru diagnosticul adenoamelor și cancerelor colorectale, pornind de la ideea că anumite specii bacteriene promovează carcinogeneza la acest nivel. În studiul actual, ei au comparat, la 1.012 pacienți, utilitatea markerului genetic asociat bacteriei Lachnoclostridium, denumit m3, cu alți markeri identificați anterior și cu testele imunochimice fecale.

S-a observat că nivelul de m3 a fost semnificativ mai mare la cei cu adenoame față de grupul de control, având o creștere lineară, pe măsura evoluției către cancer colorectal. Determinarea m3 ca marker unic a rămas cea mai utilă metodă pentru identificarea adenoamelor, asocierea cu testele imunochimice fecale crescând sensibilitatea diagnosticului.

Markerul asociat Fusobacterium nucleatum, denumit Fn, a fost mai util în diagnosticarea cancerului colorectal decât cel al Lachnoclostridium, dar inferior acestuia pentru adenoame. Combinarea Fn cu m3 și a acestora cu markerii asociați Bacteroides clarus și Clostridium hathewayi a îmbunătățit capacitatea de diagnostic a cancerelor colorectale, dar nu și a adenoamelor. Deși cei patru markeri bacterieni enumerați anterior s-au dovedit mai utili decât testele inumochimice fecale în detecția cancerului colorectal, combinarea tuturor acestor metode a obținut cele mai bune rezultate, cu o sensibilitate de 93,8% și o specificitate de 81,2%.

Dr. Nicholas Chia de la Mayo Clinic a declarat în cadrul unui interviu acordat Medscape că acest studiu este un pas important pentru evoluția științifică, dar că nu schimbă momentan modul de abordare clinică, întrucât majoritatea pacienților vor necesita în continuare colonoscopie pentru diagnostic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe