Newsflash
Știri

Mai îngăduitori la concursurile de şef de secţie

de Alexandra NISTOROIU - apr. 23 2015
Mai îngăduitori la concursurile de şef de secţie
Ministerul Sănătăţii a scăzut de la cinci la doi ani perioada de timp în care potenţialii candidaţi la un concurs de şef de secţie, şef de servicii sau şef de laborator trebuie să aibă dosarul curat, fără sancţiuni de la Colegiul Medicilor din România sau de la angajatorii lor. Astfel, potrivit unui ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial la 10 aprilie, persoanele sancţionate în ultimii doi ani de unităţile la care au fost angajate sau de CMR nu pot participa la concursurile sau examenele pentru ocuparea acestor funcţii. Reprezentanţii ministerului spun că această modificare era necesară în contextul numărului mic de candidaţi care se prezentau la aceste concursuri şi care reuşeau să bifeze toate criteriile minime pentru promovarea lor.
„Din cauza faptului că, în ultimii ani, sistemul sanitar s-a confruntat cu o migraţie crescută de medici specialişti în diverse state europene, era nevoie de o relaxare a criteriilor. Nu vrem să mai exportăm medici, vrem să relaxăm un pic condiţiile de muncă pentru toţi medicii“, spune dr. Alin Ţucmeanu, unul dintre iniţiatorii ordinului MS. Secretarul de stat insistă că o astfel de măsură va ajuta la menţinerea medicilor tineri în sistem, deşi nu e foarte clar în ce măsură criteriul folosit anterior era cu adevărat o piedică în calea medicilor aflaţi la începutul carierei.
Mai multe voci din sistem au salutat modificarea adusă de noul ordin al ministrului sănătăţii. „O măsură logică. În condiţiile în care şefii de secţie sunt supuşi la tot felul de restricţii, incompatibilităţi, nefiind ordonatori de credite, avem o problemă în a asigura şefi de secţie cu pregătire. Nu e vorba de crime aici, de lucruri foarte grave“, crede prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. „Numărul de sancţiuni pe care le primesc medicii la nivel naţional este destul de redus, e vorba de câteva zeci de sancţiuni în fiecare an, aşa că sunt puţini cei limitaţi în a participa la  aceste concursuri din acest motiv. Nu mi se pare o modificare semnificativă“, crede prof. dr. Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti. „E un lucru bun, va fi o concurenţă mai mare pe post“, crede şi prof. dr. Vladimir Beliş, şeful Departamentului de jurisdicţie profesională din CMB. Că această concurenţă va creşte datorită candidaţilor care au fost sancţionaţi în ultimii cinci ani, fie de colegiu, fie de spitalul în care lucrau, pentru diferite abateri „este problema comisiei de concurs. Comisia are 15 candidaţi pe două locuri, să zicem. Cei care au sancţiuni vor primi nişte puncte în minus la evaluarea dosarului. Dar creşte numărul candidaţilor din care pot alege în final. Nu văd nicio complicaţie“, spune profesorul Beliş.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe