Newsflash
Știri

Mai mult de jumătate dintre români se implică în ajutorarea refugiaților ucraineni

de Florentina Ionescu - mar. 15 2022
Mai mult de jumătate dintre români se implică în ajutorarea refugiaților ucraineni

52% dintre românii care au participat la un sondaj recent declară că s-au implicat în acțiuni de susținere a refugiaților din Ucraina, iar alte 10 procente intenționează să facă acest lucru.

Sondajul arată că 52% dintre români declară că s-au implicat în acțiuni de susținere și întrajutorare a refugiaților ucraineni, iar 61% dintre români declară că intenționează să se implice. 

sprijin ucraina sondaj de opinie romani
Fotografie creată de Mathias P.R. Reding, de la Pexels

În 24 februarie 2022, Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în care au fost atacate mai multe orașe importante, iar sute de mii de cetățeni ai Ucrainei au trecut granițele în țările vecine, în special în Republica Moldova, România și Polonia, folosindu-le ca țări de tranzit către țările din vestul Europei.

În contextul evenimentelor actuale din Ucraina, Reveal Marketing Research a derulat un studiu pentru a afla percepția românilor cu privire la realitatea actuală, dacă s-au implicat sau intenționează să se implice în acțiuni de întrajutorare, dar și cum se simt cu privire la viitorul și siguranța României și a Ucrainei.

  • 87% dintre respondenți declară că au realizat acțiuni caritabile în ultimul an, independent de conextul social actual.
  • Nivelul de optimism cu privire la viitorul și siguranța României (21%), Ucrainei (13%).
  • Intenția de implicare în ajutorul refugiaților Ucrainei: 51% dintre români declară că deja s-au implicat în acțiuni caritabile, iar dintre cei care încă nu s-au implicat, 61% declară că intenționează să ofere ajutor, de orice fel, refugiaților ucrainieni de pe teritoriul României, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Acțiuni de caritate desfășurate de români în ultimul an

Conform studiului, opt din zece respondenți declară că au realizat acțiuni caritabile în ultimul an, în particular tinerii și persoanele cu venit mediu și mare.

Când vine vorba despre modul în care s-au implicat, peste jumătate (55%) au declarat că au ajutat prin donarea de haine, produse sanitare, alimente neperisabile și alte produse esențiale, iar 43% au ajutat prin completarea formularului de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit.

Ajutorul românilor s-a îndreptat și către donarea de bani pentru cauze umanitare (38%) și ajutorarea persoanelor defavorizate din comunitate (31%). Pe ultimele locuri se află voluntariatul în cadrul unui ONG (13%) și activismul politic/social (8%).

Bugetul anual alocat de către persoanele care aleg să doneze bani este de 453 de lei. Bugetul alocat este ridicat în rândul persoanele active cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani dar și în rândul persoanele cu venituri mari.

Cum s-au implicat românii

În ceea ce privește acțiunile de caritate desfășurate de români în contextul evenimentelor actuale din Ucraina, cele mai importante categorii de asistență au fost explicate în rezultatele sondajului realizat de Reveal Marketing Research.

Alimentele (72%), serviciile de cazare (70%) și asistența medicală (55%) sunt categoriile de asistență considerate a fi cele mai importante pentru refugiații din Ucraina. În mai mare măsură persoanele peste 55 de ani consideră ca aceste tipuri de asistență sunt importante.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani consideră într-o măsură semnificativ mai mare că persoanele refugiate au nevoie de servicii de traducere (35%), comparativ cu total eșantion (18%).

În plus, doar 13% dintre respondenți consideră că refugiații din Ucraina au nevoie de asistență financiară, într-o măsură mai ridicată persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Alte informații din studiu:

  • Percepții despre ajutorul umanitar acordat
  • Implicarea sectorului non-guvernamental
  • Viitorul și siguranța României din perspectiva românilor

Studiul integral poate fi accesat aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe