Newsflash
Știri

Mai multe amputaţii în timpul pandemiei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 5 2021
Mai multe amputaţii în timpul pandemiei

Numărul de amputaţii a crescut chiar de două sau trei ori în perioada restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, au arătat specialiști reuniţi recent într-un eveniment online.

Datele oficiale arată că în ţări ca SUA, Italia sau Olanda, numărul de amputaţii a crescut chiar de două sau trei ori în perioada restricţiilor impuse de contextul epidemiologic. În România, lipsa podiatrilor și a informării populaţiei sunt factorii care au dus la deficienţe ale îngrijirilor medicale acordate în podiatrie și implicit la creșterea numărului de amputaţii, după cum a explicat conf. dr. Ioan Vereșiu, președintele Asociaţiei de Podiatrie din ţara noastră.

        Pentru milioane de pacienţi cronici, pandemia a însemnat limitarea accesului la servicii medicale. Între acestea se numără și persoanele cu diabet zaharat, care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme mai severe de COVID-19 și care sunt considerate prioritare în a doua etapă de vaccinare, după cum a amintit prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societăţii de Neuropatie Diabetică. O singură contraindicaţie temporară ar fi în cazul acestor pacienţi – a completat prof. dr. Cornelia Bala – , și anume, dacă prezintă o ulceraţie cu infecţie semnificativă.

Piciorul diabetic în COVID

        În ceea ce privește managementul piciorului diabetic, prof. dr. Cynthia Formosa (foto), din Malta, a explicat că în literatură, pe lângă simptomele clasice ale infecţiei cu SARS-CoV-2, sunt citate și cazuri în care au apărut leziuni la nivelul picioarelor, pe care specialiștii le-au denumit „COVID toe”.

picior

Aceste modificări au fost analizate de o echipă de cercetători, fiind subliniată importanţa recunoașterii lor ca simptome ale COVID-19. Cât despre impactul pandemiei asupra podiatriei din Malta, specialista a spus că, la fel ca în Marea Britanie și SUA, clinicile de podiatrie au fost închise pentru patru luni, cele pentru evaluarea biomecanică timp de 11 luni și au fost amânate intervenţiile chirurgicale. Serviciile de podiatrie au revenit complet în luna iulie, însă pacienţii aveau încă reţineri în a se prezenta în cadrul clinicilor. Astfel, au apărut din ce în ce mai mulţi pacienţi care au suferit complicaţii: celulită severă, leziuni preulcerative, dar și ulceraţii, osteomielită, gangrene etc.

Vindecare, remisiune și recurenţă

        Și în SUA, pandemia a afectat îngrijirile medicale din domeniul podiatriei, a explicat dr. Lee C. Rogers. Au fost publicate mai multe studii și în cel puţin patru dintre ele s-a observat o creștere semnificativă a riscului de amputaţii în această perioadă – chiar o creștere de 10 ori în Ohio, de exemplu. „În asemenea momente trebuie să ne bazăm mai mult pe o echipă virtuală. Telemedicina, consultul virtual sunt utile pentru pacienţi”, a punctat specialistul. Vorbind despre piciorul diabetic, profesorul David Armstrong (SUA) l-a comparat cu cancerul în privinţa complicaţiilor, morbidităţii, mortalităţii, iar vindecarea leziunilor acestuia – cu o remisiune. O altă problemă pe care a identificat-o specialistul a fost aceea că pacienţii au un risc crescut de recidivă în cursul remisiunii. Date din literatură arată că printre cele mai frecvente elemente asociate recurenţei sunt prezenţa leziunilor preulcerative, a bolii arteriale periferice. Prevenţia recurenţelor severe poate fi realizată prin mai multe mijloace, printre care și prescrierea unui anumit tip de încălţăminte, strategii de reabilitare corespunzătoare etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe