Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mai multe şanse la viaţă

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU duminică, 22 septembrie 2019, ora 09:42

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem este marcată pe 21 septembrie. În România Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice cuprinde 66.128 de persoane. Peste 6.000 de români s-au înscris în anul 2019, conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

În România, anual, trei persoane din 100.000 sunt diagnostiate cu cancere de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Registrul Donatorilor a devenit activ din 2013. Este nevoie de mult mai multe persoane pentru a găsi un donator-pereche pentru fiecare pacient aflat pe lista de aşteptare. 37 de paciení româno sunt în prezent în aşteptarea unui donator.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost iniţiată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă. Scopul acestei zile este de a mulţumi milioanelor de donatorişi de a recunoaşte colaborarea mondială în acest proces. Ministerul Sănătăţii susţine campania „Donează o şansă la viaţă” în cadrul Programului naţional de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”. 

Cum poţi dona?

Dacă ai între 18 şi 45 de ani şi esşti o persoană sănătoasă poţi să te înscrii în Registrul donatorilor de celule stem după o informare corectă şi completarea prealabilă a unor formulare specifice. Recoltarea se realizează prin colectarea de celule stem hematopoietice din măduva osoasă, sub anestezie generală. Mai multe detalii găsiţi pe www. registru-celule-stem.ro

Etichete: celulestem transplat donatoricelulestem

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.