Newsflash
Știri

Mai mulți bani pentru fertilizare in vitro?

de Cristina GHIOCA - ian. 17 2020
Mai mulți bani pentru fertilizare in vitro?

Subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer va fi reorganizat, a anunțat astăzi, Victor Costache, ministrul Sănătății.

Victor Costache la dezbaterea FIV
Victor Costache, la dezbaterea privind FIV/ Foto: Ministerul Sănătății

Victor Costache a recunoscut că subprogramul a fost subfinanțata, costul mediu alocat pe pacient fiind mult mai mic decât necesarul: „Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicină  în România ne-a adus la situaţia în care suntem - un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele”, a declarat ministrul Sănătății, la o dezbatere privind sprijinul acordat cuplurilor infertile în timpul tratamentului de reproducere asistată.

În opinia sa, serviciul ar trebui finanțat integral, precum radioterapia: „Radioterapia, un model de bună practică, care este finanțat integral trebuie extins şi în alte sectoare, iar  unul dintre ele  este  fertilizarea in vitro şi tot ce înseamnă medicina de reproducere.”

Acesta a explicat că subprogramul de fertilizare in vitro al MS va fi regândit de o  comisie, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri. De asemenea, se dorește asigurarea integrală a sumei necesare pentru o procedură FIV.

Noua comisie ar trebui să se reunească săptămâna viitoare la sediul Ministerului Sănătății, pentru a prezenta soluții care „trebuie adoptat rapid”.  Victor Costache a amintit că din luna aprilie începe un nou contract cadru, iar dacă etapa va fi ratată, se va intra „într-un an în care vor fi perpetuate aceleaşi greşeli.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe