Newsflash
Știri

MAI: s-a depistat o nouă modalitate de falsificare a certificatelor COVID

de L. Budin - nov. 19 2021
MAI: s-a depistat o nouă modalitate de falsificare a certificatelor COVID

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei și au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude la eliberarea certificatelor de vaccinare.

Cele mai multe amenzi din ultima săptămână au fost date pentru nepurtarea măştii de protecţie - 17.237. Alte amenzi au privit nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea - 2.549, şi a măsurilor privind carantina sau izolarea – 306, impuse în contextul pandemiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, citată de Agerpres.

minister-afaceri-interne
Sursă: Facebook Ministerul Afacerilor Interne

 

În acest moment, poliţiştii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverinţe de vaccinare, a informat purtătorul de cuvânt al MAI.

În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane. Doar în ultima săptămână, au fost întocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatelor sau adeverinţelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane”, a adăugat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE.

În ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că aceştia sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. La nivelul Direcţiilor de sănătate publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie”, a explicat reprezentantul MAI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe