Newsflash
Știri

Malversaţii concurenţiale

de Dr. Alexandru TRIFAN - mai 23 2012
Malversaţii concurenţiale
     Conferinţa Practici interzise – comportament anticoncurenţial, desfăşurată marţi, 8 mai a.c., în Capitală, a început cu o deziluzie: dl dr. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, trecut în agendă ca prim vorbitor, nu a putut să participe. Dsa urma să prezinte pe larg o problemă dezbătută într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii, cu importatorii de medicamente, în urmă cu câteva luni: Piaţa farma şi problematica exporturilor paralele. În absenţa dsale, dl Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, s-a referit la activitatea acestei instituţii. Dna av. Claudia Chiper a conferenţiat despre carteluri.
    Trucarea licitaţiilor a fost identificată de dna Ligia Cecilia Popescu ca o practică de cartelizare care scade calitatea produselor. Apare o înţelegere subterană între societăţi care ar trebui să fie concurente. Trucarea şi corupţia merg mână în mână, viciindu-se liberul acces economic. Au fost detaliate malversaţiile obţinute prin practicile de trucare ce apar prin oferte închise, prin bid suppression (suprimarea licitaţiei prin nedepunerea sau retragerea ofertei), alocarea pieţelor. Relaţiile postlicitaţie între ofertanţi ca întâlnire directă sau mandatarea depunerii documentelor, declaraţii publice, împărţirea profiturilor pot constitui culpe. Deşi sistematizate ca fenomene financiar-economice, dacă ar avea cunoştinţă de ele, mulţi manageri de unităţi sanitare ar deveni, mai circumspecţi şi mai prudenţi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe