Newsflash
Știri

Managementul psoriazisului implică o bună colaborare a medicilor

de Florentina Ionescu - oct. 30 2019
Managementul psoriazisului implică o bună colaborare a medicilor

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, marcată în fiecare an la 29 octombrie, Societatea Română de Dermatologie (SRD) trage un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a pacientului cu această afecțiune. Specialiștii SRD amintesc de importanța unei bune colaborări între medici din diferite specialități, pentru că pacientul cu psoriazis are și alte afecțiuni asociate.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele. Are comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic, spun experții SRD. Ei subliniază că, pentru ca pacientul cu psoriazis să aibă un management adecvat al bolii, medicii din diferite specialități trebuie să aibă o strânsă colaborare.

Psoriazisul poate fi controlat, gestionat (...) Din start, trebuie să spun că medicul dermatolog, nu numai în opinia mea, trebuie să fie gestionarul unui pacient care are psoriazis. Chiar dacă el are și cardiopatie ischemică, chiar dacă are boală articulară, chiar dacă are depresie – de la dermatolog ar trebui să pornească totul. El trebuie să trimită pacientul la alți specialiști, într-o echipă multidisciplinară care să funcționeze perfect”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.

IMG-20191029-WA0005

Trebuie să existe un echilibru perfect între medic și pacient, mai spune președintele Societății Române de Dermatologie, iar pacientul trebuie să adere la ideile medicului. Așadar, este important ca tratamentul să fie respectat întocmai.

„Tratamentul și urmărirea evoluției pacientului trebuie să pornească de la medic, nu pacientul ar trebui să îi impună medicului anumite lucruri”, a punctat dr. Călin Giurcăneanu. La rândul său, medicul trebuie să meargă în direcția personalizării tratamentului, pentru că fiecare pacient este unic, la fel și manifestările bolii sale.

O boală tratabilă

Prezent la conferința de presă de marți, dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie, a punctat faptul că există mai multe tipuri de terapii de ultimă oră care sunt folosite în psoriazis.

Există posibilitate terapeutică. Avem terapii de ultimă oră, avem terapii biologice, terapii cu molecule mici care sunt la același nivel de eficiență cu cele biologice – deci avem ceea ce ne trebuie pentru a trata pacienții. Condiția este că ei trebuie să vină la medic”, a subliniat dr. Alin Nicolescu.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe