„Începând de astăzi, 1 iunie, două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat“. Aşa şi-a început discursul referitor la „marea clasificare“, ce urmează la rând după „marea desfiinţare şi reorganizare“ a spitalelor, dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii. (...) "> Marea… clasificare sau reforma, partea a II-a - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Marea… clasificare sau reforma, partea a II-a

de Marian CÂMPEANU - iun. 3 2011
Marea… clasificare sau reforma, partea a II-a

   „Începând de astăzi, 1 iunie, două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat“. Aşa şi-a început discursul referitor la „marea clasificare“, ce urmează la rând după „marea desfiinţare şi reorganizare“ a spitalelor, dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii. (...)

   „Începând de astăzi, 1 iunie, două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat“. Aşa şi-a început discursul referitor la „marea clasificare“, ce urmează la rând după „marea desfiinţare şi reorganizare“ a spitalelor, dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii.
   Conform acestei măsuri, 220 de spitale (aproximativ 58% din unităţile sanitare) vor fi clasificate în categoriile a IV-a şi a V-a. „Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru cele performante, şi scăderi pentru cele cu servicii medicale mai puţin performante“, a ţinut să precizeze ministrul. Evident, un buget mai mic vor primi spitalele din categoriile IV şi V, majoritare, după cum spuneam mai sus. Se „încurajează“ din nou medicina în mediul rural… Din fericire, „veşnicia s-a născut la sat“…
   Avem, începând din 1 iunie, şapte unităţi sanitare de categoria I de competenţă, clasificate provizoriu cu condiţia de a realiza un plan de conformare specific, până la finele anului. Acestea sunt: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“ Iaşi şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Există şi categoria I M („monospecialitate“), care cuprinde 16 institute şi unităţi sanitare din Bucureşti, patru din Cluj-Napoca şi unul din Timişoara. Alte 14 spitale fac parte din categoria a II-a de clasificare.
   Bugetelor spitalelor de boli cronice, care ar fi înregistrat pierderi la buget în urma acestei noi clasificări, vor fi menţinute la nivelul actual. De asemenea, unităţile sanitare ce iau măsuri pentru neclasificarea într-o categorie superioară pot trimite o cerere în acest sens, dosarul urmând a fi reanalizat de Ministerul Sănătăţii.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe