Newsflash
Știri

Marinela Debu: „Tratamentul pentru hepatita C nu trebuie întrerupt”

de Cristina GHIOCA - aug. 5 2022
Marinela Debu: „Tratamentul pentru hepatita C nu trebuie întrerupt”

Programul pentru tratarea persoanelor diagnosticate cu hepatită C trebuie să beneficieze de continuitate, a atras atenţia Marinela Debu, președinta APAH-RO.

Pacienţii care suferă de afecţiuni hepatice nu mai pot aștepta pentru tratament, au atras atenţia reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, marcată anual la 28 iulie. Agravarea formelor acestor boli poate fi evitată cu ajutorul testării populaţiei și al accesului la tratament, au adăugat reprezentanţii OMS. Totodată, aceștia au atras atenţia asupra numeroaselor cazuri de hepatită misterioasă înregistrate, anul acesta, la copii.

La rândul său, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a tras un semnal de alarmă privind situaţia din ţara noastră. Pentru viitorul apropiat, Marinela Debu, președinta APAH-RO, a subliniat importanţa asigurării continuităţii programului cost-volum-rezultat destinat pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita C, care a înregistrat anul trecut o pauză între contracte de mai mult de șase luni.

Prevenţie și informare

Un alt apel face referire la importanţa vaccinării împotriva hepatitei B și la asigurarea celor mai inovatoare tratamente pentru pacienţii cu B plus Delta. „În ceea ce privește prevenţia, dorim să insistăm pe două măsuri – achiziţionarea de către spitale a imunoglobulinei pentru secţiile de neonatologie, acest lucru fiind opţional în acest moment. A doua chestiune se referă la respectarea normelor CNAS în spitalele din toată ţara în ceea ce privește asigurarea gratuită a analizelor în cadrul spitalizării de zi pentru pacienţii cu hepatite virale”, a atras atenţia președinta APAH-RO, într-un comunicat de presă.

Anul acesta, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, APAH-RO a organizat mai multe acţiuni în ţară. Acestea au debutat cu o campanie de testare organizată în Câmpia Turzii, judeţul Cluj, și au continuat cu acţiuni de informare a populaţiei desfășurate pe străzile din localitatea Comana, judeţul Giurgiu. Ulterior, astfel de acţiuni au avut loc și în alte orașe din ţară. În regiunea Transilvaniei, medicii de familie interesaţi au primit gratuit teste pentru depistarea virusurilor hepatitice, pentru a le utiliza în cabinete.

La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli provocate de virusurile hepatitice B sau C.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe