Newsflash
Știri

Maternităţi reabilitate şi modernizate

de - iul. 22 2009
Maternităţi reabilitate şi modernizate
      Vineri, 10 iulie a.c., la sediul Institutului de Sănătate Publică din Bucureşti, au fost semnate protocoalele de colaborare dintre Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale şi managerii a 22 de spitale din 16 judeţe şi municipiul Bucureşti. Conform acestor documente, vor fi reabilitate şi modernizate secţiile de Obstetrică-ginecologie şi Neonatologie din următoarele spitale: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Bucureşti Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“ Bucureşti Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ Bucureşti Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău Spitalul Municipal Oneşti Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I. A. Sbârcea“ Braşov • Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Botoşani Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ Galaţi Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“ Iaşi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou“ Suceava Spitalul Municipal Rădăuţi.
      La eveniment au participat dnii Emil Boc, prim-ministrul României, dr. Ion Bazac, ministrul sănătăţii, Richard Florescu, specialist al Băncii Mondiale, prof. dr. Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, alături de alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de managerii celor 22 de spitale. Lucrările de reabilitare a secţiilor de Obstetrică-ginecologie şi Neonatologie fac parte din proiectul „Reforma sistemului sanitar – faza a doua“ derulat de Banca Mondială, finanţat cu fonduri de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Banca Europeană de Investiţii. Valoarea proiectului se ridică la 62 de milioane de euro. Deşi lista celor 22 de unităţi spitaliceşti fusese stabilită încă din anul 2004, de către Ministerul Sănătăţii, programul nu a fost continuat până la reluarea sa, de către actualul ministru al sănătăţii.
      Proiectul urmăreşte asigurarea de servicii mai accesibile, de calitate îmbunătăţită şi cu rezultate medicale superioare, pentru persoanele care necesită asistenţă maternală şi neonatală. Lucrările de reabilitare vizează recompartimentarea saloanelor, echiparea lor cu grup sanitar şi duş, refinisarea spaţiilor, înlocuirea tâmplăriilor, modernizarea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, reconformarea spaţiilor de operaţie etc. Durata de execuţie a lucrărilor de reabilitare este cuprinsă între patru luni şi doi ani, în funcţie de nivelul de competenţă al unităţii spitaliceşti, de complexitatea lucrărilor şi de specialitatea spitalului.

      Am reţinut, din declaraţia dlui Emil Boc, aprecierea dsale faţă de personalul medical din ţara noastră – „Avem un corp medical de elită, un avantaj competitiv al României, pe care nu trebuie să-l pierdem“, precum şi asigurările date managerilor şi autorităţilor locale, privind sprijinul Guvernului pentru ca lucrările de infrastructură să se desfăşoare la timp: au fost simplificate procedurile legale, a fost întărită transparenţa achiziţiilor publice, iar termenul pentru organizarea unei licitaţii a fost redus de la 87 la 30 de zile.
     Conform declaraţiilor oficialilor prezenţi, se aşteaptă ca primele secţii modernizate şi reabilitate să fie inaugurate la sfârşitul acestui an, cel mai probabil în luna decembrie. Despre impactului pe care acest proiect îl va avea asupra mortalităţii perinatale şi infantile din România, una din cele mai ridicate din „lumea civilizată“, vor da seama statisticile anilor viitori.
     Mai amintim, ca un fapt de interes colateral, declaraţia dlui prof. dr. Sorin Oprescu, confirmată (cu unele rezerve) de dl Emil Boc, că şi cele două spitale de urgenţă din Bucureşti, incluse pe lista unităţilor reabilitate prin acest proiect, vor trece în administrarea Primăriei Capitalei. Rămâne însă de văzut dacă şi cum.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe