Newsflash
Știri

Maximele, „la modă“ în 2012

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - aug. 31 2012
Maximele, „la modă“ în 2012
   Lunile de vacanţă au venit cu maxime termice neobişnuite. Pe de o parte, incandescenţa cuptorului acestei veri, care, prin temperaturi, a depăşit ceea ce s-a petrecut în ţara noastră în ultimii 50 de ani (22 de grade la lacul Bâlea – maximă absolută), pe de altă parte, paroxismul unei activităţi politice cu discuţii sterile, cu rezultatele votului la referendum nevalidate încă, dar, pe toate canalele, cu talk-show-uri cu „specialişti“ care nu rezolvă, în fapt, nimic.
   O altă maximă a fost trecerea în derizoriu a discuţiilor pe alte probleme stringente, de la noua lege a sănătăţii, care ar trebui să fie dezbătută, până la maximul istoric al leului, care nu mai sperie pe nimeni, dar care îi va ustura la buzunar pe cei care şi până acum aveau probleme financiare. Şi, pentru că suntem la capitolul maxime, să nu uităm că, la această ediţie a jocurilor olimpice, s-a luat maximum – din cât se putea – ca medalii, în condiţiile în care populaţia a cam renunţat la activităţile sportive şi construim săli de sport în sate uitate de Dumnezeu sau unde au mai rămas doar bătrâni, care, oricum, sunt poziţionaţi „structural“ departe de ideea de mişcare.
   În acest context fierbinte, aprecierea valutelor curente euro şi dolar, dar şi depre­cierea leului sunt percepute de „mass-media“ doar prin prisma scumpirii alimentelor, a benzinei şi a plăţii diferitelor utilităţi, uitându-se că aici va intra, cât de curând, şi plata medicamentelor. Oare de câte ori nu am auzit „bietul pensionar“, venit la consult, afirmând că va trebui să aştepte venirea pensiei salvatoare, ca să poată să-şi ia medica­mentele? De câte ori nu mi-a spus că ar trebui să renunţe la alte cheltuieli, de obicei la cele pentru alimente, pentru a beneficia de medicaţiile pentru boala cronică respiratorie… Rolul de „confesor“ al medicului, prin decon­spirarea bolii, mărturisirea simptomelor, se completează cu această suferinţă financiară suplimentară, exprimată tot mai des, care transformă, adesea, în spectator/privitor al evoluţiei afecţiunii depistate atât doctorul, cât şi pacientul.
   Statul are nevoie de bani. Toată lumea are nevoie de bani, dar, în acest moment nefast, cea mai neadecvată îmi pare această discuţie, reluată, de coplată a pacienţilor. O statistică „surdă“ la argumentele Ministerului Sănătăţii spune că românii plătesc deja mult prea mult pentru medicamente, într-o comparaţie cu ţările europene: la noi, pacientul plăteşte circa 40% din costul medicaţiei, spre deosebire, de exemplu, de olandezi, unde pacienţii suportă doar 0,7%, francezi – 1,2% sau pacienţii din Germania – 5,4%. Discuţiile pe taxa clawback, estimările de preţ ale medicamentelor s-ar putea să afecteze serios, pe viitor, o altă pârghie vitală pentru controlul unei boli cronice – aderenţa la tratamentul indicat. S-ar putea să fim citaţi pe viitor şi aici, la capitolul minime (şi nu maxime), pentru că, de când suntem în Uniunea Europeană, comparaţiile nu le mai facem cu fostele ţări din lagărul socialist, ci cu ţări cu standarde cultivate în ani serioşi de progres. Dacă există şi se cultivă dialogul pe această temă, ar trebui luate mai în serios semnalele venite de la organizaţiile de pacienţi, care se opun, cu vehemenţă acestei noi iniţiative a MS.
   Şi, dacă tot vorbim de maximele acestei luni, nu pot să nu amintesc două dintre ele, care ar trebui luate în considerare de guvernanţii actuali şi trecuţi: „Dacă Dumnezeu nu există şi eu cred, n-am pierdut nimic. Dar dacă Dumnezeu există şi eu nu cred, atunci am pierdut totul“ (Blaise Pascal) şi pe cea care vine de la Petre Ţuţea şi care spunea, ca de obicei, foarte mult în puţine cuvinte: „La întrebările fundamentale «de ce?» şi «în ce scop?», aporetica rurală românească răspunde: «d-aia!»“.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe