Newsflash
Știri

Medic din Timișoara, despre cea mai răspândită formă de anemie

de Dorina Novac - mai 9 2022
Medic din Timișoara, despre cea mai răspândită formă de anemie

Anemia prin deficit de fier sau anemia feriprivă, cea mai răspândită formă de anemie, este cauzată de un nivel scăzut al fierului în organism, potrivit specialiștilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Fierul e necesar în producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobină și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.

anemie

„Cauzele deficitului de fier sunt: o dietă săracă în fier (de exemplu, vegetarienii sau sugarii alimentați exclusiv cu lapte matern o perioadă lungă de timp); tulburări de absorbție la nivel intestinal-sindrom de malabsorbție, boala celiacă, gastrectomie subtotală; sângerarea cronică digestivă - ulcer, polipi colonici; sângerări de cauză ginecologică, urinară sau la nivelul aparatului respirator. Altă cauză poate fi un necesar crescut de fier al organismului în cazul femeilor gravide sau cele care alaptează”, a precizat dr. Cătălin Tiplea, medic specialist hematologie.

Potrivit acestuia, diagnosticul de anemie feriprivă e dat de hemoleucograma cu indicii eritrocitari, frotiul de sânge periferic, reticulocite, feritină, sideremie, capacitatea totală de legare a fierului.

„În evaluarea cauzei deficitului de fier, atunci când vorbim de un pacient suspect de sângerări digestive, se vor efectua endoscopii digestive, superioară și inferioară, un test pentru hemoragii oculte și ecografii abdominale”, a adăugat medicul.

În cauzele ginecologice se recomadă efectuarea unui consult ginecologic, determinarea markerilor tumorali și o ecografie abdominală.

„Atunci când vorbim de probleme pulmonare, se recomandă efectuarea unei bronhoscopii și un Rx toracic, însoțite obligatoriu de un consult pneumologic. Atunci când vorbim de un pacient suspect de deficit de fier din cauze urologice, se pot efectua o ecografie abdominală, un sumar de urină și obținerea hemosiderinuriei”, a subliniat dr. Cătălin Tiplea.

Consumul de medicamente, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene, o intervenție chirurgicală sau donarea de sânge pot reprezenta alte cauze ale deficitului de fier.

„Tratamentul anemiei feriprive presupune o dietă care să conțină alimente bogate în fier: carne de vită, de pui, curcan, în special ficat, pește, fructe de mare, broccoli, mazăre, fasole, orez, năut, linte, spanac, sfeclă roșie și ciocolată neagră. Tratamentul substitutiv cu fier oral (150-200 mg/zi înainte de masă cu 30 minute) în combinație cu vitamina C se recomandă pentru a crește absorbția intestinală a fierului pentru o perioadă de 3-6 luni. După acest interval trebuie făcută o reevaluare a depozitelor de fier”, a explicat dr. Cătălin Tiplea.

Acesta a mai subliniat că tratamentul cu fier intravenos se administrează în cazul intoleranței la preparatele de fier sau malabsorbție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe