Newsflash
Știri

Medic ginecolog, Spitalul Filantropia: „Unele afecțiuni fetale necesită tratamente intrauterine”

de Florentina Ionescu - ian. 13 2022
Medic ginecolog, Spitalul Filantropia: „Unele afecțiuni fetale necesită tratamente intrauterine”

În cadrul Spitalului Clinic Filantropia București se efectuează tratamente intrauterine, mai ales în cazul complicațiilor apăute în sarcina cu gemeni identici, cu aceeași placentă.

Unul dintre medicii specialiști în terapie fetală de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia din București a explicat de ce sarcinile gemelare reprezintă o categorie de sarcini cu risc crescut și ce fel de complicații severe pot apărea. 

sarcini gemelare gemeni placenta spital filantropia
Fotografie creată de Amina Filkins, de la Pexels
 

Dr. Ana-Maria Vayna (foto mai jos), medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în medicină și terapie fetală, a explicat pe pagina oficială a Spitalului Filantropia că unele afecțiuni fetale necesită tratamente intrauterine.

V-ar putea interesa și articolul: HPV și sarcina 

În cadrul unității se efectuează acest tip de terapie, mai ales în cazul complicațiilor aduse de sarcinile gemelare monocoriale, adică sarcina cu gemeni identici, care prezintă aceeași placentă. 

„Sarcinile gemelare reprezintă o categorie de sarcini cu risc crescut, iar numărul acestora a crescut în ultima perioadă, datorită sarcinilor obținute prin tehnici de reproducere asistată”, arată medicul. 

Există două tipuri de sarcini gemelare: una în care cei doi feți prezintă placente diferite, denumită sarcină dicorială, cu gemeni non-identici și alta în care feții prezintă aceeași placentă, denumită sarcină gemelară monocorială, cu gemeni identici, mai spune dr Ana-Maria Vayna. 

dr ana maria vayna filantropia

Sarcinile gemelare monocoriale asociază o serie de complicații specifice, aproximativ o treime dintre aceste sarcini pot dezvolta complicații severe, care, netratate, se asociază cu o rată de mortalitate de aproximativ 80-90%, arată dr. Ana-Maria Vayna de la Spitalul Clinic Filantropia București. 

Vă recomandăm să citiți și: Diabetul şi sarcina 

Complicațiile sarcinilor monocoriale sunt: sindromul transfuzor-transfuzat; restricția selectivă de creștere; secvența anemie-policitemie. Cauza acestor complicații este faptul că în sarcinile gemelare monocoriale gemenii împart aceeași placentă.

„În cadrul Spitalului Clinic Filantropia București există opțiunea de terapie fetală intrauterină în cazul apariției acestor complicații, tratamentul intrauterin având multiple beneficii: îmbunătățește pronosticul fetal; crește rata de supraviețuire a unuia sau ambilor feți; scade riscul de prematuritate, care este de 80-90% în cazul lipsei tratamentului; scade riscul de afectare neurologică sau de deces fetal al fătului supraviețuitor, în cazul în care unul din feți se oprește din evoluție”, a conchis dr. Ana Vayna.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe