Newsflash
Știri

Medic neurolog de la SUUMC: „Scopul tratamentului antimigrenos este gestionarea durerii”

de Florentina Ionescu - aug. 3 2021
Medic neurolog de la SUUMC: „Scopul tratamentului antimigrenos este gestionarea durerii”

Potrivit col. medic conf. univ. dr. Carmen-Adella Sirbu, medic primar neurolog care lucrează în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, cei mai mulți pacienți aleg să se trateze singuri pentru migrenă și nu conștientizează riscurile medicamentelor pe care le iau.

Cea mai importantă problemă, atunci când se prezintă la medic un pacient a cărui frecvență a migrenelor crește, este ca specialistul să evite să-l trateze cu medicamente pentru episoadele acute, „deoarece acestea pot produce dureri de cap din cauza supradozării”. 

dr sirbu carmen adella
Sursa foto: www.facebook.com/Spitalul.Universitar.Urgenta.Militar.Central

În esență, atrag atenția autorii unui articol publicat pe pagina oficială a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” din București (col. medic conf. univ. dr. Carmen-Adella Sirbu, medic primar neurolog, doctor în medicină (foto), și Vrinceanu Ana, student la Facultatea de Medicină, UTM, București), scopul tratamentului antimigrenos este gestionarea durerii. 

Pe termen scurt, explică autorii articolului, scopul este ca pacientul să controleze repede durerea şi să-şi poată desfăşura activităţile.

Pe termen lung, scopurile terapiei sunt prevenirea recurenţelor crizelor migrenoase şi scăderea severităţii acestora.

„Alegerea medicamentului se face individualizat, în funcţie de particularităţile fiziologice ale pacientului, de tolerabilitate şi de comorbidităţile prezente”, explică semnatarele articolului.

Pentru criza uşoară-moderată se folosesc oral, analgezice, antipiretice. Pentru criza moderată sau severă, în cazul în care este cunoscută lipsa răspunsului la analgezicele clasice, se folosesc triptani administrați oral, subcutanat, intranazal, imediat când începe criza.

„Triptanii sunt consideraţi medicamente specifice anticriză migrenoasă, deoarece acţionează în mecanismul fiziopatologic care stă la baza migrenei. Se recurge la tratamentul medicamentos preventiv doar când frecvenţa atacurilor de migrenă este mare, când acestea duc la reducerea calităţii vieţii şi când există riscul de suprautilizare a medicamentelor”, recomandă col. medic conf. univ. dr. Carmen-Adella Sirbu, medic primar neurolog, doctor în medicină, și studenta Vrinceanu Ana.

În concluzie, pacienții cu cefalee trebuie să consulte medicul neurolog pentru a li se stabili corect diagnosticul și trebuie să evite automedicația și abuzul de analgezice care pot crea un cerc vicios.

Articolul complet poate fi citit la acest link, pe o cunoscută rețea de socializare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe