Newsflash
Știri

Medic oftalmolog: Canicula îți pune în pericol vederea

de Dorina Novac - iul. 26 2022
Medic oftalmolog: Canicula îți pune în pericol vederea

Ochii sunt afectați atât de temperaturile ridicate, cât și de radiații și de lumina puternică, avertizează medicii oftalmologi.

O mâncărime în zona ochilor, înroșirea lor sau senzație de usturime este deja un semn că există o suferință, explică dr. Stănilă Dan Mircea, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total.

canicula

„Temperaturile extreme pot cauza conjunctivită sau sindrom de ochi uscat, dar, pe termen lung, putem vorbi deja de risc crescut ca factor adjuvant, al degenerescenței maculare sau cataractă din cauza expunerii fără protecție la razele soarelui. Pe lângă căldură, poluanții atmosferici pot cauza infecții oculare, astfel că trebuie să fim atenți și să intervenim când observăm că ochii noștri suferă deoarece astfel de afecțiuni se pot agrava dacă nu sunt tratate la timp”, explică dr. Stănilă Dan Mircea.

Citește și: Efectul variațiilor de temperatură asupra organismului

Potrivit acestuia, sindromul de ochi uscat apare vara, deoarece filmul lacrimal se evaporă atunci când ne expunem unor temperaturi crescute, iar ochii nu mai sunt suficient hidratați. Astfel, apar iritațiile și, în mod frecvent, și senzația de usturime.

„Conjunctivita este, de asemenea, o afecțiune des întâlnită vara, care este cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Aceasta poate apărea mai ales după o baie în mare sau în piscină și se transmite foarte ușor de la un ochi la altul, dar și de la o persoană la alta. Ulciorul este o altă afecțiune a ochiului frecvent întâlnită vara, mai ales în cazul copiilor. Pe lângă umflătură și roșeață, acesta este frecventă însoțit și de durere, însă trebuie reținut faptul că frecarea la ochi nu face decât să agraveze simptomele”, a subliniat medicul.

Alergiile de toate tipurile sunt și ele prezente vara, iar unele afectează și ochii. Poluarea, praful și umezeala sunt factori care contribuie la dezvoltarea alergiilor de sezon.

Pe lângă aceste afecțiuni, care vin însoțite de simptome greu de ignorat, expunerea la lumina fără protecție este un alt factor de risc pentru probleme mai grave.

Astfel, razele UV pot crește riscul de apariție a afecțiunilor mai serioase, în timp, precum degenerescența maculară, cataracta, glaucomul, „ochiul surferului” sau pterigionul sau chiar cancerul de piele din zona pleoapelor și a ochiului.

„Pe lângă ochelarii de soare aleși cu grijă, care să blocheze razele UVA și UVB în proporție de 99-100%, recomandăm ca fiecare persoană să evite să își atingă ochii sau se frece la ochi, să nu împartă prosoape, batiste sau produse cosmetice cu prieteni sau membri ai familiei și să poarte mereu ochelari de protecție atunci când înoată. Totodată, este important de știut că, dacă se instalează simptomele, nu trebuie să ne tratăm acasă cu orice picături sau unguente considerăm noi”, recomandă dr. Stănilă Dan Mircea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe